Friday, December 4, 2009

Eesti ettevõtjad ja avaliku sektori esindajad õppevisiidil Euroopa kosmoseagentuurides

Mart Vihmand

1.-2. detsembrini toimus kosmose valdkonna õppevisiidilt Saksamaale Münchenisse kus 20 Eesti ettevõtjat ja avaliku sektori esindajat külastas EADS Astriumi, Euroopa suurimat ja edukaimat kosmoseettevõtet ning Saksamaa kosmoseagentuuri DLR.

Reisi raames said Eesti ettevõtted võimaluse enda tooteid ja teenuseid tutvustada ja ise Euroopa kosmosesektori tegeliku võimekuse, organisatsiooni struktuuri ning kultuuriga tutvuda. Tegemist oli harukordse võimalusega, mis sai võimalikuks tänu EASi ja Invent Balticsi pikaaegsele lobby-tööle.
Otseste lepinguteni veel ei jõutud, kuid võib öelda, et mitmed Eesti ettevõtete pakutavad tooted ja ärilahendused äratasid külastatud ettevõtetes märkimisväärset huvi.
(Vaata video)
Galileo Control Centre DLR kosmoseagentuuris




1)DLR, satelliidi juhtimiskeskus.
2)Andreas Lindenthal EADS Astrium senior vice president. (Intervjuu)
3)Puhtusklassiga 100 000 clean room, kus valmistatakse ja testitakse satelliitide päikesepaneele. Ühe kahest taustal asuva paneeli hind on ca 1 miljon €.



Eesti Ettevõtja EADS Astriumis

Siinkohal võib välja tuua:

Tartu Observatooriumi ja Tartu Ülikooli Mereinstituudi uudsed optilise- ja radarkaugseire pilditöötlusalgoritmid satelliidiinfo edaspidise kiirema, adekvaatsema ja odavama töötlemise rakendamisel.
OÜ Visitret uudsed fluorpolümeer-pinnakatete (tuntuim näide on teflon) keemilise sidumise baasil tekkivate uute võimaluste rakendused pindade katmisel.
Smartdust Solutions OÜ poolt väljatöötatud intelligentne sensorite tasandil autonoomselt suhtlev elektroskeemide võrgustik, mida saab kasutada süsteemi eriosade juhtmevaba ühenduse integreerimisel.
Modesat Communications poolt väljatöötatud üliefektiivne andmete edastamise algoritm, mis võimaldab ühe sagedusalaga piiratud andmeriba kaudu edastada oluliselt rohkem informatsiooni kui seni tuntud meetoditega.
Metrotec, kes pakub praktikas hästi tõestatud GPS positsioneerimis- ja GSM andmeside tehnoloogial põhinevaid objektide ja nende erinevate karakteristikute distantsmonitoorimise teenuseid ja riistvaralisi terviklahendusi.
Webmedia, kes suudab kosmosetööstusele pakkuda ülikõrgetele standarditele vastavaid IT süsteeme ja tarkvaraarendust.
Samuti pakkusid EADS Astrumile ja DLR-ile huvi mitmed Eesti Kaitsetööstuse Liidu liikmesettevõtete tooted militaarvaldkonnast.

Loodud otsekontaktide baasilt arendatakse juba edasi konkreetseid koostöösuhteid!
Veljo Raide -
Eesti Kaitsetööstuse Liidu juht juhtimiskeskuses.

No comments:

Post a Comment