Thursday, February 4, 2010

Modesat ja EAS Terevisioonis


ETV saates "Terevisioon" rääkis tehnoloogiaettevõtte Modesat Communications juhatuse esimees Peep Põldsamm, et uudset kosmose ja maapease raadiosidetehnoloogia arenduseks on ettevõte saanud tuge Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt. Ettevõte on alates 2006. aastast osalenud erinevates toetusprogrammides ning saanud toetustena üle 6 miljoni krooni. Toetusteks jagatav Euroopa Liidu raha on hädavajalikud, sest tehnoloogia valmissaamine ja juurutamine võtab väga kaua aega.

Põldsamm rääkis, et uue tehnoloogia üks rakendusvaldkond on neljanda generatsiooni mobiilsidevõrgud, kus kiirus on 50-100 megabitti sekundis. Mobiilsidemastid on keskvõrguga ühendatud mitte kaabliga, vaid läbi õhu, suureks probleemiks on aga seetõttu tekkiv "pudelikael". "Kui ühe tugijaama piirkonnas on näiteks 200 inimest ja samaaegselt igaüks tahab saada 100 megabitti kiirust, siis võib arvutada, kui suur kiirus peab minema tugijaamast keskusesse. Meie firma on välja töötanud ja patenteerinud sellise tehnoloogia, mis võimaldab läbi raadiokanali olulisel määral rohkem kiirust edastada," selgitas Põldsamm ning lisas, et selle uuenduse koguturg maailmas võib ulatuda üle miljardi dollari aastas.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse innovatsiooni divisjoni direktor Ilmar Pralla ütles, et igal aastal otsitakse kõige uuendusmeelsemaid ettevõtteid ning mullu oli võimalus esile tõsta just Modesatti. Eelmisel aastal toetas sihtasutus umbes 50 uue tootearenduse projekti veidi rohkem kui 300 miljoni krooni eest.

No comments:

Post a Comment