Wednesday, July 20, 2011

Käivitub transpordioksjon OstaVedu.ee

Ettevõtja Reiko Raie kavatseb neil päevil turule tulla veebipõhise transpordioksjoniga OstaVedu.ee ning edu korral selle ka teistele turgudele viia.



Raie räägib, et töötas pool aastat tagasi ühe ehitusmaterjalide tootja juures müügijuhina, kus tema kliendid paiknesid poole Eesti suurusel alal. Seal töötades puutus ta igapäevaselt kokku paari terava probleemiga, millest saigi aluse OstaVedu idee.

Probleemi kirjeldab ta nii: “Helistab klient Pärnust ja ütleb, et tal on homseks vaja kolm alusetäit müürisegu. Mina helistan logistikule: palun organiseeri! Logistik helistab läbi tuttavad transpordifirmad ja teatab mulle: ei saa, pole vaba transporti. Või et pean Pärnusse saatma veel 10 alusetäit, et vedu ära tasuks.”

Logistik ei jõua kõiki transpordiettevõtjaid ükshaaval läbi helistada. Klient jääb kaubast ilma või läheb vedu ülimalt kulukaks. Samal ajal sõidavad kaubaautod tehase ja Pärnu vahel pooltühjana aga keegi ei tea, mis või kes need täpsemalt on.

Nii sündiski idee transpordioksjonist, kus kaubaomanikud saavad oksjone välja kuulutada ning vedajad neile oma pakkumisi teha. Kaubasaatjate jaoks saab OstaVedu kasutamine olema tasuta, kaubavedajatelt hakatakse küsima 20 eurost kuutasu.

Seejuures on hoolitsetud selle eest, et pakkujad ja tellijad omavahel kokku ei mängiks ja sohki ei teeks. Samuti selle eest, et oksjoni võitja valimisel saaks vaadata mitte ainult odavaimat hinda, vaid ka pakkujate renomeed ja nendele varem antud kommentaare.

Eestis on Raie andmetel umbes 3500 transpordi- ja logistikafirmat. Raie oleks rahul kui vähemalt 200 neist oleksid kuue kuu pärast OstaVedu aktiivsed kasutajad. Erilist kasu peaks projektist sündima väiksemate ettevõtjate jaoks, kel pole võimalik end laialdaselt reklaamida.
Suurima väljakutsena näeb Raie kaubaomanike kaasamist, sest kui pole kaupa, pole ka oksjoneid ja vedajad kaotavad asja vastu huvi.
Juba olevat Raiel ka eelkokkulepped transpordioksjoni käitivamiseks Lätis.

Loo autor: Toivo Tänavsuu

No comments:

Post a Comment