Wednesday, November 10, 2010

EKA tudengid disainisid katastroofipiirkondade päästjatele erivarustuse

Eesti kunstiakadee¬mia tootedisaini tudengid mõtlesid välja erivarustuse maavärina ja üleujutuse piirkonnas töö¬tavatele päästjatele, aga ka kannatanu¬tele. Varustus on spetsialistide hinnan¬gul sedavõrd hästi lahendatud, et võiks kasutusele võtta kohe loeme tänasest Raivo Murde loost.

Tudengitöödena valmis viis toodet -mitmesuguste taskute ja kinnitus¬tega vest päästemeeskonna liikmele; ümberpaigutatavate taskute ning rihma-aasade ja karabiinikinnitusega rakmed; Maca bagi nime kan¬dev humanitaarabipaki kott, milles on ühendatud nii veekindel madrats välitingimustes magamiseks kui ka kanderiist humanitaarabi või muu vajaliku transportimiseks seljas; päästemeeskonna reisikott, kombi¬neeritud magamismadratsi ja sääse-võrguga; jopetelk, mida saab kasu¬tada veekindla jopena, aga ka telgina.

Tudengite kavandatud ideenäidistega on rahul nii projekti tellija AS-i Galvi-Linda juhataja Andres Rebane, üliõpilasi nõustanud, mit¬metes kriisipiirkondades töötanud Eesti päästemeeskonna liige Gert Teder kui ka projekti juhendaja pro¬fessor Heikki Zoova.

Idee peale tuli Viljandi ettevõte Galvi-Linda, kes toodab kaitseväele, politseile ja matkajatele tekstiilist ning sünteetilistest materjalidest varustust. Kursusetöö valmis kevadel pärast Haiti maavärinat ning kõik tooted olid ka selle traagi¬lise sündmuse tagajärgede likvidee¬rimise vajadusi silmas pidades kavandatud.

Rebase sõnul on need ideed ette¬võtte jaoks tehnoloogiliselt sobivad ning projekt oli vajalik ka seetõttu, et tudengid vajavad tootedisaini õppi¬miseks praktikat. Kui Eesti või teiste riikide päästeametitel on huvi ja vajadus nende toodete järele, siis Galvi-Linda on valmis neid ka tootma," ütles Rebane, kelle ette¬võtte toodangu üks suurtellijaid on näiteks Eesti kaitsejõud.

Vesti, rakmeid ja Maca bagi võiksid päästjad kohe oma töös rakendada," ütles katastroofipiir-kondades kuuel päästeoperatsioonil osalenud Eesti päästemeeskonna liige Gert Teder.

Päästemeeskonnaliikmele mõel¬dud vesti ühe disaineri Merle Visaku sõnul oli kõige keerulisem teha vest sobivaks nii meestele kui ka naistele ning et see näeks välja soliidne, ole¬mata kandja vanusest, pikkusest ja kehaehitusest. Katsetamist oli väga palju. Tema sõnul oli palju abi Gert Tederi loengust, kes andis ülevaate, millised vajalikud asjad peaksid igal päästetöötajal kaasas olema, milli¬sed neist esemetest peavad olema kiirelt ja kergesti kättesaadavad, mil¬lised peidetud, millised eriliselt tur¬vatud jne.

Disainitudengi Klaarika Sinimere sõnul on sellised projektid üliõpilas¬tele kogemuste omandamiseks väga kasulikud. Ta lisas, et ühisprojektid annavad mitmekülgse suhtlemiskogemuse, mis on väga vajalik, et pärast kooli tööle asumisel end kind¬lamalt tunda.
Tederi sõnul üllatas teda tuden¬gite professionaalsus ja teemaga kurssi viimise oskus: valmistada too¬ted pelgalt teoorialoengut kuulates ise kriisipiirkonnas käimata.

Teder on tudengite ideid presenteerinud päästeameti kolleegidele ning välismissioonidel osalejatele. Lähiajal pole Eesti päästeametil siiski veel plaanis neid tooteid tel¬lida. Küll soovitas ta Galvi-Linda müügimeestel näidistega käia välis¬messidel. Kogenud päästja hinnangul oleks sellisel erivarustusel kind¬lasti turgu. Tudengid näevad neile toodetele rakendust ka mujal - mat¬kamisel, jahinduses ja kalanduses.

Kunstiakadeemia tootedisaini osakonna dotsendi Sixten Heidmetsa sõnul on just EAS-i innovatsiooniosakute toetused väga tõsiselt innustanud ettevõtjaid tegelema tootearendusega. Innovatsiooni-osaku programmi raames on väike-või keskmise suurusega ettevõtetel võimalus taotleda 50 000 krooni (3195 eurot) toetust, tegemaks too¬dete ja teenuste arendamisel koos¬tööd kõrgkoolidega. Toetust sai ka see projekt.

Autor: Eesti Päevalehe Ärileht, 10.11.2010, Raivo Murde

1 comment:

  1. Tähelepanu !!!

    minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

    Attention !!!

    my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

    ReplyDelete