Monday, May 3, 2010

Eesti ettevõtted said Euroopa Liidu 7. raamprogrammist ühtekokku üle 25 miljoni krooni toetust teadusuuringuteks ja tootearenduseks.

Eelmise aasta detsembris lõppenud projektikonkursile „Teadustöö väikeste ja keskmiste ettevõtete huvides“ esitati Eestist ühtekokku 62 innovatsiooniprojekti ligi 163 miljoni krooni maksumuses. Kuues taotluses olid Eesti ettevõtted või teadusasutused rahvusvahelise projekti koordinaatoriks. Euroliidu toetuse said ühtekokku 13 Eesti osalusel sündinud projekti, mille kogumaht on 25,4 miljonit krooni.

EASi innovatsiooni divisjoni direktori Ilmar Pralla hinnangul on Eesti ettevõtted olnud Euroopa Liidu koostööprogrammidest toetusraha taotlemisel edukad. „Seekordsel konkursil said rahastamisotsuse 21% Eestist esitatud projektidest, mis on pool protsendipunkti kõrgem kui euroliidu liikmesmaade keskmine,“ ütles Pralla. „Tänaseks on Eesti väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted ning nende assotsiatsioonid saanud Euroopa Liidult ühtekokku rohkem kui 95 miljonit krooni teadusuuringute tellimiseks ning tehnoloogia arenduseks. Muret teeb aga see, et peale Eesti Innovatsiooni Instituudi pole kodumaised teadusasutused edukaks osutunud projektides osalenud ning Eesti ettevõtted tellivad teadus- ja arendustöö piiri tagant.“

Näiteks Rakvere firma Remedium AS loob euroliidu 7. raamprogrammi toel intelligentset biofiltrite süsteemi kalakasvatuste tootlikkuse tõstmiseks 15%, Plastitehase AS töötab välja uuenduslikku taaskasutatavat pakkekilet toiduainete säilivuse pikendamiseks ning Eesti Innovatsiooni Instituut, Datel ja TRV Kliima arendavad üheskoos pihuarvuteid 3D jooniste ja muu info kasutamiseks ehitustel.

Uueks vooruks algab ettevalmistus 20. mail toimuval infopäeval

Järgmine väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele suunatud projektikonkurss avatakse tõenäoselt juunis ja avaldusi saab esitada, kuni detsembri alguseni. Seekord avanevad 7. raamprogrammi võimekuse blokis tõenäoliselt kaks konkurssi - teadusuuringud väikeste ja keskmiste ettevõttete (VKE) huvides ja teadusuuringud VKE-de assotsiatsioonide huvides. 20. mail korraldab EAS Vabaõhumuuseumis tasuta infopäeva.

Seminar näitab, et kui leidub piisavalt innovaatiline idee, millel kõlapinda ka mujal Euroopas, ning head partnerid teadusasutusest, on ka väikesel ettevõttel sõltumata tegevusalast võimalus osaleda väga suurte toetussummadega projektides. Infopäeval esineb teiste seas ka Euroopa Komisjoni väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete üksuse juht dr. Bernd Reichert. Lisainfot infopäeva kohta saab lugeda EASi veebilehelt http://www.eas.ee/

No comments:

Post a Comment