Monday, February 7, 2011

Eestlaste Montroller tahab Lego ja Disney lelusid mobiiliga juhtida

Startup-projekt Montroller koputab neil päevil Taanis Lego uksele, et müüa lelufirmale maha idee mänguasjade juhtimisest nutitelefoniga. Või mis idee - Montroller oskab juba täna väga edukalt Lego Mindstorm NXT robotit juhtida Nokia, Androidi ja iPhone telefonidega, mis on muudetud 3D controlleriteks (midagi sellist nagu Nintendo wii).

Idee seadmete juhtimisest nutitelefoni accelerometer’i abil on geniaalne. Paneb imestama, et selline universaalne rakendus pole tänaseks jõudnud massidesse.



Et mobiiliga võiks juhtida asju nagu Nintendo wii konsooliga, selle rakenduse nikerdas Montrolleri tiim valmis jaanuari keskel Helsingis Aalto ülikoolis toimunud startupide meisterdamise boot-camp style konkursil Garage48, kus tehti 48 tunniga nullist toimivaid teenused ja rakendusi.

Nutitelefonidega juhitava Lego roboti eest, millel sai liigutada ka käppasid ning põlema panna tuled (ja mis samuti pidi demo lõpus kõigile teatama „I’ll be back“, kuid kukkus enne kogemata laualt maha katki), teenis Montroller publiku lemmiku tiitli ning Nokialt eriauhinnana N8 telefonid kõikidele tiimi liikmetele. Neid oli kokku kuus: Annika Toit, Anton Narusberg, Asko Seeba, Jaen Saul, Pearu Orusalu ja Sander Saar.

Montrolleri üks eestvedaja Asko Seeba on oma blogis tiimi tehnilisi väljakutseid ja töövõite üksikasjalikult lahanud. Selgub, et Lego roboti juhtimiseks erinevate telefonidega tuli üksjägu häkkida ning mitmeid sõlmküsimusi lahendada. Paljuski saatis Montrolleri tiimi Garage48-l õnn.

Aga kust selline idee üldse? Seeba räägib, et idee teha telefonist 3D juhtimispult (või isegi arvutihiir) tekkis vahetult enne Garage48 konkursi starti. Tiim leidis, et palju huvitavam on tulla virtuaalmaailmast niiöelda reaalsusesse.

Kusagilt õnnestus reede hilisõhtul hankida Lego kokkupandav robot ja loetud tundide pärast juhtisid seda juba Androidi ja Nokia N8 telefonid. Lego tehas oli roboti varustanud küll bluetoothi liidesega, mille kaudu seda oli mõeldud juhtida, kuid polnud talle võimaldanud online-juhtimist. Selle küsimuse „lahendas“ Montroller.

Mis nüüd edasi saab? Annika Toit ütleb, et õige varsti peaks Montrolleri juhtimise app AppStore’i müüki tulema. Seejärel vaadatakse selle müügiedule otsa ning otsustatakse järgmised sammud.

„Hetkel otsime kontakti Legoga ja arendame app'i store'i panemiseks,“ räägib Toit. „Koostöö Disneyga oli ka korra jutuks ning isegi selliseid mõtteid on olnud, et ise mingi seade välja arendada.“ See oleks ilmselt siis üks juhtimisseade (riistvara + tarkvara), mille saaks kinnitada näiteks muruniiduki külge ja istuda terrassil, juhtides niiduki tööd mobiiliga. Kõlab hästi!



Toit tuvustab võimalikke teid, kuhu suunas Montrolleriga liikuda: „“Otsida hiinast odav lelu ning hakata turustama neid koos meie rakendusega, online OVI poodi teha app, arendada välja ise mingi lelu, mis on kindasti aeganõudev, aga äärmiselt põnev.“

Lõpeks ütleb ta: „“See projekt avab meie kõigi jaoks uued võimalused ja uksed. Isegi kui sellest midagi välja ei tule, oleme saanud uut innustust, et vallutada maailm millegi muuga!“

Loo kirjutamine rahastati Euroopa Liidu Sotsiaalfondi vahenditest, mis on suunatud innovatsiooniteadlikkuse tõstmiseks.

No comments:

Post a Comment