Thursday, March 17, 2011

„Rahavahetuse Skype“ Transferwise teeb pankadele ninanipsu

Eestlaste loodud ja Eestis arendatud briti startup Transferwise vahetab inglise naelsterlinguid ja eurosid pankadest oluliselt soodsamalt. „Rahavahetuse Skype’iks“ tituleeritud ettevõte pürib USA turule, kus maailmavaluuta USA dollar tõotab ärimahu plahvatuslikult kasvatada.
Uue startupi üks asutajatest, Skype’i endine võtmetöötaja, ingel-investor ja maailmakodanik Taavet Hinrikus räägib, et Transferwise toob valuutavahetusse pankadega võrreldes soodsamad hinnad ja oluliselt suurema läbipaistvuse.

Transferwise’i teenus toimib väga lihtsalt. Kui tahad soodsa kursiga vahetada näiteks 1000 eurot inglise naeladeks tuleb minna firma kodulehele, teha end kasutajaks ja registreerida oma vahetussoov. Siis tuleb kanda raha Transferwise’i deposiitkontole. Firma leiab mõne teise kasutaja, kes tahaks sinuga raha vahetada. Viimaks kantakse naelsterlingud sinu ette antud kontole, olgu see siis samas riigis või mõnes teises riigis. Selleks võib olla ka mõne su sõbra konto või üldsegi mitte sinuga seotud konto, hoopis mõni arve, mis vajab naelsterlingites tasumist.

Üks vahetustehing maksab 1 euro või 1 naelsterling, millele ei lisandu mingeid muid kulusid.

Hinrikus: „Meie agregeerime nõudluse ja pakkumise ehk kõik eurod, mis otsivad inglise naelu ja vastupidi. Ning vahetame hetke keskpanga kursiga, mis on pankade röövellikest kurssidest 3-6 protsenti soodsam.“ 1000 euro vahetuse pealt pakub Transferwise pankadega võrreldes säästu seega kuni 60 eurot, mis on märkimisväärne summa. Pangad koorivad selle teenustasuna endale ja pole saladus, millest suured pangad hiigelkasumeid teenivad ja oma suuri kontorivõrke ülal peavad – ikka teenustasudest!
Kui suur on pärast veebis tegutseva Transferwise’i klientuur pärast mõnenädalast tegutsemist, seda ettevõte ei avalda. Aga Hinrikuse kinnitusel on uudne finantsteenus saanud ohtralt positiivset tagasisidet ja aktiivseid rahavahetajaid, peamiselt inimesi, kes elavad , töötavad või õpivad erinevates riikides, on kõikjalt Euroopast, sealhulgas Eestist.

Vahetajad nõuavad firmalt ka USA dollareid ja Šveitsi franke, samuti korduvmaksete võimalust. Kui Šveitsi frankide vahetamine on ehk aja küsimus, siis Transferwise’i suurim eesmärk on jõuda USA turule, kus ootab suur ärimaht, kuid ka keeruline keskkond. ’

„Praegu oleme lokaalse tähtsusega. Kui saaksime vahetada dollareid, jõuaksime maailmatasemele. Dollari vahetamiseks on olemas suur nõudlus,“ ütleb Hinrikus. „Aga kui Euroopas on ülekannete teenustasud ühtlustatud (Single European Payment Area), siis USAs seda pole. Ning raha liigutamine ühest pangast teise maksab seal keskmiselt palju rohkem kui Euroopas. Kindlasti ei saa me tulevikus dollareid vahetada teenustasu eest 1 dollar.“

Hinrikus usub, et Transferwise näitab finantsteenuste alal tulevikitrendi. „Näitame, et on võimalik turule tuua innovaatilisi finantsteenuseid. Võtame pankadelt koore ja anname inimestele tagasi. Meil pole vaja 30korruselist peahoonet keset Tallinna kesklinna, meil pole tellereid mahagonipuidust laudade taga. Meie pakume soodsamat ja paremat teenust,“ räägib ta.
1-eurone või 1-naelane teenustasu katab Hinrikuse sõnul firma kulud, kuid rikkaks ei tee. Suuremat kasumit tahab firma tulevikus teenida erinevatele kliendigruppidele mõeldud lisateenustega, näiteks äriklientidele suunatud teenustega.

Loo kirjutamine rahastati Euroopa Liidu Sotsiaalfondi vahenditest, mis on suunatud innovatsiooniteadlikkuse tõstmiseks

No comments:

Post a Comment