Wednesday, March 9, 2011

TrackLog näitab sportlaste liikumist reaalajas

Viimasel Tartu Maratonil tegi esimese avaliku etteaste värske startup-projekt nimega TrackLog. 20 suusatajale pandi külge GPS-seadmed, et nende edenemist saaks reaalajas jälgida.

Kalle Volkovi ja Peeter Mõtsküla loodud projekt TrackLog reklaamib end kui kasutajasõbralik träkkimise ehk jälgimise platform, mis on suunatud välistingimustes ürituste korraldajatele. Teenus koosneb SIM-kaardiga varustatud renditavatest GPS-seadmetest ning veebikeskkonnast, mis võimaldab nii ürituse korraldajatel kui ka pealtvaatajatel osaliste/võistlejate kulgemist reaalajast jälgida. Üritused muutuvad kaasahaaravamaks – enam ei ole nii, et spordivõistlusel on publik stardis ja finišis, ega teagi, mida võistlejad vahepeal teevad. Ja mitte ainult - nüüd on võimalik võistlejate liikumist ka tagantjärgi maha mängida, sest andmed salvestuvad.

Kalle Volkov, kes põhitööna tegeleb Allan Martinsoni uue startupi Posterbee keskkonna arendamisega räägib, et tema hobiks on offroad-maastikusõit, kus osaleb kaardilugejana. „Käin tihti metsas seiklemas ja keegi ei tea kus olin ja mida tegin – tore oleks, kui sõbrad ka sellega kursis oleksid. Nii sündiski TrackLogi idee,“ ütleb ta. Mees prototüüpis teenuse, esitas selle ka Ajujahi konkursile, kus see leidis tunnustust.

Tartu Maratonil sai TrackLog väärt õppetunnid. Enam kui 8000 suusatajaga üritusel ületas mobiiltelefonide arv kordades võrgu optimaalset taset ning GPS seadmete signaal jäi nõrgaks ja hakkivaks. Sellest lubab Volkov teha omad järeldused ja teenust parandada.

Juba on ta tutvustanud TrackLogi näiteks orienteerumis- või purjetamisvõistluste korraldajatele, samuti sõjalise Erna retke korraldajale. Arendusplaanidesse kuulub teenuse viimine nutitelefonidesse, et träkkerite liikumist oleks võimalik ka telefoniga jälgida.

„Põhiline väljakutse on saada võimalikult palju ürituste korraldajaid teenust kasutama. Muidu ei tasu seadmete ost ära (üks GPS-träkker maksavat 60-90 eurot),“ ütleb Volkov. „Kui Eestis peaks teenus tänavu end tõestama, liigume edasi Soome ja Rootsi, mis on kordades suuremad seiklussporditurud.“

Loo kirjutamine rahastati Euroopa Liidu Sotsiaalfondi vahenditest, mis on suunatud innovatsiooniteadlikkuse tõstmiseks

No comments:

Post a Comment