Thursday, September 15, 2011

Viktor Siilatsi poeg Keith Siilats teeb Silicon Valleys mobiilist tohtrit

Ärimees Viktor Siilatsi poeg Keith Siilats arendab koos oma kolleegidega USAs Palo Altos startup-ettevõtet nimega Azumio. Firma tahab enda alla koondada kõikvõimalikud mobiilsed terviseteenused, mis leevendaksid arstide koormust ja soodustaksid raskete haiguste varajast avastamist.



Juba praegu pakub Azumio iPhone ja Androidi telefonide kasutajatele mitut teenust (Stress Check, Stress Doctor ja Instant Heart Rate), mis on seotud mobiilikaamera kaudu südamerütmi mõõtmise ja tulemuste analüüsiga. Azumio abil mõõdavad südamerütmi juba miljonid mobiilikasutajad üle maailma. Uusi teenuseid plaanitakse turule tuua ridamisi. Firmal olevat head kontaktid Google'i ja Apple'iga ning koostöös Stanfordi ülikooli ja teiste teadusasutustega üritatakse kätt pulsil hoida uuematel mobiilitehnoloogiatel.

Azumios usutakse, et nutitelefonid on ideaalne platform tõstmaks inimeste terviseteadlikkust. Nad on laialt levinud ning neil on mitmed vajalikud sensorid näiteks unereziimi või treeningmõjude mõõtmiseks ja analüüsimiseks.

“Mobiiltelefoniga saab tänapäeval igasuguseid asju teha, näiteks kontrollida, kas sünnimärkidega on kõik korras, analüüsida DNA-järjestust ning hapniku sisaldust veres. Samuti tasakaalu, et avastada Alzheimeri tõve sümptomid,” räägib Siilats, kes on Azumio “Chief Scientist” ehk juhtivteadur. “Me loeme palju meditsiinilist kirjandust ja vaatame, kus mingeid seadmeid kasutatakse. Mõtleme, kas saaks sama asja teha telefoniga.”

Pikemas plaanis tahab Azumio mitte ainult teenuseid pakkuda, vaid luua suure kliendiportaali, kuhu saaks mobiilianalüüse üles laadida ning arstidega nende üle nõu pidada. Siilatsi sõnul ei arva keegi firmas, et mobiiliga on võimalik anda rasketele haigustele lõplikult täpseid diagnoose. Lõplik sõna peab jääma siiski arstidele. Samas on pakub Azumio võimaluse haiguste varajaseks avastamiseks ilma arsti visiidile minemata. Tohtrite seisukohast on kõik, mis varajast jaole saamist soodustab, samm õiges suunas.

Hetkel töötab Azumios kümmekond inimest, selle asutajad on sloveenlased. Oktoobris liituvad tiimiga tervelt neli eestlast ning aasta lõpuks küündib USAs Silicon Valleys resideeruv kollektiiv juba vähemalt 30 inimeseni.

No comments:

Post a Comment