Wednesday, June 9, 2010

Eesti ettevõtjad Rootsis huvitavaid ärimudeleid uurimas

Juuni esimesel nädalal käis grupp Eesti ettevõtjaid Rootsis huvitavaid ärimudeleid uurimas. 10 külastust olid üksteisest väga erinevad ning pakkusid ainet pikkadeks aruteludeks õhtustel seminaridel.

Esimene õppekaasus oli „Move About“ elektriautode rent: Kopenhaagenis juba töötav, Oslos ja Göteborgis käivitamisel olev projekt lahendab probleeme, mis tuleb kiirest autode hulga juurdekasvust linnades ning pakub lahendust klientide vajadusele teha lühiajalisi töösõite linna tingimustes, soovides mitte omada ega hooldada autosid, vähendades oma keskkonnareostuse jalajälge ja presenteerida ökoloogilist mõtteviisi. Elektriautod on kliendile saadaval 500 m raadiuses, broneeritavad interneti kaudu ja hallatavad kliendikaardiga. Autode kasutamine toimub tunnihinna alusel, mis on taksost soodsam. Projekti juures oli huvipakkuvaks asjaolu, et suuremahulised erainvesteeringud saadi pelgalt äriplaani põhjal.

Teistele sama huvitavatele ärimudelitele lisaks külastati ka Rootsi suuri rahvusvaheliselt tuntud ettevõtteid Husqvarna ja Ericsson, kes meie ettevõtjatele avatult oma väljakutsetest rääkisid ning tegemisi tutvustasid. Nii suurtes kui väikestes Rootsi ettevõtetes torkas silma väga noorte ja võimekate inseneride hulk – just majandussurutises kasvas järsult inseneri erialade populaarsus, tuues juurde ka uusi õppeharusid nagu tööstusdisain, mis seni teiste erialade alla kuulus.

Eesti grupi koosseisus külastasid Rootsi ettevõtteid Eesti tootjad Estanc, Marepleks, Tarmeko Metall, Wigen Sindi, Otto Bock Estonia jt tublid Eesti ettevõtjad.


Sirje Ustav
Innovatsiooni divisjon

No comments:

Post a Comment