Tuesday, June 29, 2010

Mähelased said ülipuhta joogivee

Täna pidulikult avatavas veepuhastusjaamas kasutatakse täiesti uudset tehnoloogiat, mis vabastab 3000 Mähe elaniku joogivee ka radioaktiivsetest osakestest, kirjutab Urmas Tooming tänases Postimehes. Seda senisest palju säästvamalt ja ilma tavapäraste kemikaalideta.

Mähe veepuhastusjaama uudsus seisneb selles, et kui siiani tuli puurkaevuveest radioaktiivsete osakeste kõrvaldamiseks kasutada kalleid ja kõvasti energiat neelavaid seadmeid, siis nüüd aitavad sama teha vees leiduvad raud ja mangaan.

Uudse veepuhastamistehnoloogia kasutusele võtnud firma Water Technology Partners juhatuse liikme Tiit Kivimäe sõnul eemaldatakse raud ja mangaan seejärel joogiveest koos muude kahjulike komponentidega. Mingeid täiendavaid kemikaale lisada ei ole vaja.

Uus jaam avatakse pidulikult küll alles täna, aga 3000 mähelast on Eesti üht puhtamat joogivett nautinud juba mõnda aega.

Kivimäe selgitas, et senine meetod joogivee radioaktiivsuse kõrvaldamiseks eeldas lisaseadet, mis neelab palju energiat. Lisaks on seni tulnud kasutada ka mitmesuguseid kemikaale. Selle tulemusel saadakse sisuliselt joogiks kõlbmatu vesi, kuna see on liiga puhas ja inimeste tervisele isegi kahjulik. Sobiva tulemuse saamiseks tuleb sellist vett segada natuke «mustemaga».

Kivimäe sõnul on puurkaevuvee radioaktiivsus tõsine probleem nii Eestis kui mujal Euroopas. Seetõttu on huvi uudse tehnoloogia vastu suur ja Water Technology Partners on esitanud oma lahenduse patendi saamiseks. Tehnoloogia väljatöötamisel on koostööd tehtud ka Tallinna Tehnikaülikooli teaduritega eesotsas professor Rein Munteriga. Toetusraha on saadud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest.

Analüüsid näitavad, et uudne tehnoloogia puhastab puurkaevuvee rauast ja mangaanist kuni 90 ning radioaktiivsusest kuni 85 protsendi ulatuses. Uue jaama ülalpidamiskulud on Kivimäe sõnul üle kümne korra väiksemad kui tavameetodil vett radioaktiivsusest puhastavate seadmete puhul.Loe kogu artiklit Postimehes

1 comment:

  1. Tähelepanu !!!

    minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

    Attention !!!

    my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

    ReplyDelete