Thursday, June 10, 2010

Eestisse maailma esimene ideebörs?

Suurbritanniast 1946. aastal alguse saanud äriline innovatsioonivõrgustik Pera rajas mõned üle viie aasta tagasi Eestisse tütarfirma nimega Eesti Innovatsiooni Instituut (EII).



EII pakub Eesti ettevõtetele innovatsioonituge – alates turu- ja kliendiuuringutest lõpetades tehnoloogiapartnerite, riskikapitali ja müügivõimaluste leidmisega.

Eestis tegutseb EII Ülemiste Citys ning on ellu viimas mitmeid projekte. Teiste hulgas näiteks arendab miniprojektorit, millega saab ehitusjooniseid otse ehitusplatsil seina peale kuvada, ilma et peaks suurt projektorit laptopi kaasa tassima.

Pera kontserni tegevjuht John Hill ütleb, et Pera tegeleb avatud innovatsiooniga, kus muuhulgas otsitakse vastuseid küsimustele, miks inimesed mõnda konkreetset toodet ostavad või siis ei osta. Sisuliselt on Pera uurimis- ja analüüsiasutus.

Hill esitleb ka ühte suurejoonelist ideed - rahada Eestisse maailma esimene ideebörs. Sellest võib lähemalt lugeda ajakirja HEI juuninumbrist, kuid idee on võimaldada investoritel projekti igas staadiumis osta sinna osalus – olgu asi alles idee tasemel või juba prototüübina olemas. Ja müüa see, kui on soodne hetk. Ideedega kaubeldaks samamoodi nagu väärtpaberitega aktsiaturul.

„Peab tunnistama, et see on üks päris hull mõte!“ ütleb Hill.

No comments:

Post a Comment