Tuesday, December 7, 2010

Geenitest selgitab Sportlikkust

Tartus tegutsev biotehnoloogia ettevõte Asper Biotech tõi läinud kuul müügile uue jõu, kiiruse ja vastupidavuse geenitesti, mis selgitab, millistel spordialadel on inimesel geneetiliselt paremad eeldused, kirjutab Tartu Postimehes reporter Kristiina Kruuse.

«Piltlikult öeldes saab inimene teada, kas ta on rohkem Andrus Veerpalu või Gerd Kanter,» muheles Asper Biotechi teadur Hanno Roomere. Ta selgitas, et juba aastaid on teada kaks geeni, mis mõjutavad inimese sportlikku võimekust.

Kui domineerib mõlema geeni üks variant, on inimene võimekam vastupidavusaladel, kui teine, sobivad inimesele paremini kiired ja jõulised alad. Kui on esindatud kõik geenivariandid, on tegemist universaalse sportlasega.

Neile teadmistele tuginedes töötatigi Roomere selgitusel Asper Biotechi laboris välja geenitest, mis näitab, mis tüüpi spordialad võiksid konkreetsele inimesele paremini sobida.

«Õiged» geenid

Praktilist kasu võiks testist Roomere meelest olla nii noorsportlastel, kes alles otsustavad, millise ala juurde jääda, kui ka harrastussportlastel, kes lihtsalt tunnevad huvi, millistel spordialadel tegutsemiseks on neil geneetilisi eeldusi.

Tippsportlasi on teaduri meelest lihtsalt huvitav testida, kas neil on oma ala jaoks «õiged» geenivariandid. «Üldjuhul ikka on, seda on ka sportlaste seas tehtud uuringud näidanud. Kuid alati võib tippude hulgas olla üksikuid «vale» genotüübiga sportlasi, sest peale geenide mängib väga olulist rolli ka ümbritsev keskkond,» rääkis Roomere.

Sportlike võimete geenitesti müüb nii Asper Biotech ise kui ka spordiklubi Fittest. Proovi andmiseks ei ole vaja teha muud kui spaatlikujulise pulgaga kuus korda mööda põse sisepinda tõmmata ning proov laborisse saata. Test maksab 80 eurot ehk 1251,73 krooni.

Allikas: Tartu Postimees, 06.12.2010 Kristiina Kruuse, reporter

No comments:

Post a Comment