Monday, November 14, 2011

Universal Robots aitab robotiseerida väikeseid tootmisi.

Tööstusettevõtetele robotliine arendavat ettevõtet Universal Robots külastati 10. – 13.oktoobril 2011 toimunud õppereisil Taani. Reis korraldati EASi innovatsiooni divisjoni poolt innovatsiooni võimekuse tõstmise programmi „Innovatsioonireaktor “ raames. Reisi teemaks oli väärtusahela innovatsioon s.o kuidas luua tootele/teenusele lisandväärtust läbi brändi ja disaini.

Reisi sissejuhatus ja tutvustus SIIT.

Universal Robots on veel üsna noor ettevõte. Ettevõtte peamiseks tegevusalaks on väikeste tööstuslike robotliinide tootmine väike- ja keskmise suurusega tootmisettevõtetele. Käesoleval hetkel (sügis 2011) on välja arendatud 1 toode, mis on loodud väiksemate monotoonsete tööde tegemiseks. Turu potentsiaali hinnatakse suureks ja järgmisel aastal loodetakse müüa juba ca 12 tuhat robotit.

Ettevõte leidis oma võimaluse väikese ja keskmise suurusega tootmisettevõtete sektoris. Enamik robotitööstuse võidujooksust käib suurte tootmisettevõtete vajadustest lähtuvalt. Sellest tulenevalt on neil mitmeid ebasobivaid omadusi väikeste tootmiste jaoks, mis takistavad nende kasutuselevõttu. Nende juurutamine on keerukas ja kallis, vajatakse spetsialiste robotitega töötamiseks, robotite mõõtmed ja kaal on suured ning nad maksavad palju.

Universal Robots tegi lahenduse, mille omadused vastanduvad eelpool nimetatud omadustele: intuitiivne tarkvaralahendus, robot on kerge, kiiresti paigaldatav ja seadistatav jne. Toote disainimise juures jälgitakse ka tema esteetilist poolt. Toode on ilus ja eristatav.

Iga edasimüüja peab endale ise ostma ühe roboti. Sellega tekitatakse edasimüüjas kohustus tegeleda uue toote müügi ja presenteerimisega. Vaatamata sellele, et toode loodi väikestele tootmistele, on nende portfoolios juba sellised kliendid nagu Lego ja BMW. Müügiprotsessis kasutataksegi palju referentse ja edulugude kirjeldusi. Universal Robots on aktiivne messidel osaleja, kus robot on omanike sõnutsi alati palju tähelepanu äratanud.

EASi Innovatsiooni divisjon korraldab õppeprogrammi „Innovatsioonireaktor 2012“ raames õppereise ja eelseminare ka 2012. aastal.

Rohkem infot selle kohta leiab EASi kodulehelt: www.eas.ee/innovatsioonireaktor

Õppereise ja eelseminare rahastatakse Euroopa Liidu Sotsiaalfondist.

Loo autor ja reisi organiseerija,
Anu Puusaag

No comments:

Post a Comment