Tuesday, January 3, 2012

Ärimudeli innovatsiooni õppereis Itaaliasse.

EAS innovatsiooni divisjon korraldas õppereisi Itaaliasse teemal - Ärimudeli innovatsioon. Reis korraldati innovatsiooni võimekuse tõstmise programmi Innovatsioonireaktor raames 07.11.11. - 11.11.11.

Põhja-Itaalia on euroopa jõukamaid tootmispiirkondi ja tuntud väga kõrge ettevõtlusaktiivsuse poolest. Monza-Brianza piirkonnas on iga 8 elaniku kohta 1 ettevõte – kõige suurem tihedus Euroopas. Novara piirkonnas on aga näiteks 500 000 elanikku ja 70000 ettevõtet, on tavapärane omada mitmeid ettevõtteid - tööjõud tuleb enamasti sisse – ümberkaudsetest piirkondadest ja väljast. Kohaliku oskustöö põhjal moodustunud konsortsiumitega liituvad sama ala välisettevõtjad (nt. lõikeriistade tootjad Maniagos, viiulitootjad Cremonas ja klaasikunstnikud Murenos).

Tutvuti mitmete väga erinevaid ärimudeleid edukalt ellurakendavate ettevõtetega nagu liikuvate kaabliredelite tootjat Brevetti Stendalto, kes oli orienteerunud innovatsioonile – 8,5% käibest investeeriti tootearendustegevusse, sisustustekstiilide vabrikut Enzodegli Angiuno, kelle ärimudel toetus kliendisuhetele – koostööle disainerite ja arhitektidega, kes olid nende toodangu, mis 60% osas tugineb tellija soovidele, soovitajad ja kasutajad.

Samuti nagu ka LED-valgustilahenduste tootja Piperlux. Ning moekate spordirõiva-kollektsioonide tootja BasicNet.com, kelle ärimudeli selgrooks oli IT-lahendusele tugineva infrastruktuuri arendamine ja haldamine, mis võimaldas müüki sooritada nii interneti, partnerite kui frantsiisi kaudu.

Mitmetes ettevõtetes tugines ärimudel sajandite pikkusele traditsioonile – lõikeriistade ja kangaste tootmisel kui klaasitootmisel Muranos ja viiulite valmistamisel Cremonas, mis oli väärtuspakkumise vältimatu osa. Esile toodi ka riigi pikaajalist tööstuse ja põllumajandustootmise traditsiooni kõrge kvaliteedi taotlemisel, kus Made in Italy veel täiendavaks kvaliteeditähiseks on kujunenud.

Ärimudeli innovatsiooni otsingud Põhja-Itaalias viisid Eesti ettevõtjad kahte Confartigianatosse – Monza-Brianza ja Novara. Confartigianatod on regionaalsed eraettevõtted - katusorganisatsioonid, mis on kohalike ettevõtete teenistuses, pakkudes neile kõikvõimalikke teenuseid ja esindust. Aitavad ettevõtet kogu arenguahela vältel, alustamisest kuni lõpetamiseni. Nt töötajatega seotud küsimused, koolitused, finantseerimine, elektrienergia pakkujate valik, serveri jt IT-teenuste pakkumine. Katusorganisatsioonide juhatus koosneb liikmes-ettevõtete omanikest.


Ettevõtted



Piperlux SRL - müüb klientide imagot.





Led valgustus-lahenduste tootja, noor ettevõtte tootmas innovaatilisi valgustuslahendusi tipp- segmendis ning praeguses arenguetapis investeerib pool oma tuludest teadus-arendustegevusse. Eesmärgiks on saada rahvusvaheliselt juhtivaks tootjaks oma valdkonnas. Tooteid arendatakse osana sisekujundusest, mitte eraldiseisva valgusti või sisustuselemendina.

Kliendi segmentideks on peamiselt valitud tugevad brändid, mis oma tegevuses hindavad disaini ja esteetilisust. Tähtsad kliendid on muu hulgas Nespresso, Versace, Polo Ralph ja mitmed muuseumid. Selliste kõrgklassi klientideni jõutakse läbi disainerite ja arhitektide, kes kujundavad nende brändide kauplusi ja ekspositsioone.

Kliendid valivad Piperlux’i järgmistel põhjustel:
Kvaliteet ja eristuvus
Projektipõhine tegevus
Head kliendisuhted
Lähedus arhitektide ja disainerite kogukonnaga

Piperluxi võib näha kui kliendisuhete äritüüpi ettevõtet. Nad on oma nišis esimeste seas, võtavad maksimaalset hinda ning üritavad endale saada võimalikult suurt turuosa. Piperlux panustab heade kliendisuhete loomisele. Kuid ettevõttel on ka tooteinnovatsiooni omadusi. Loov personal on firmale tähtis.











Ettevõte pakub elektroonika tootmise ja testimise teenuseid allhankena, lisaks on arendanud välja ühe toote, intercom-süsteemi politsei ja päästeteenuse personalile.

Müük ja turundus käib läbi isiklike kontaktide ja interneti abil. On toodetud mõni trükis.

Paistab, et tegemist on allhanketootjaga, kellel puudub veel selge strateegia, tehakse üht ja teist aga pole suudetud endale valida peamist tegevussuunda. (visioon ja eesmärk).

Ilmselt jätkub sellist tüüpi ettevõttel tegevust piirkonnas, kus ettevõtlus on väga tihe ja vajadus tootmisvõimsuse järele suur. Tähtis faktor on ka piirkonna ettevõtjate isiklikud suhted ja võrgustik, Conartigianato’sse kuulumine on kindlasti CEB SAS’ile ülitähtis.



Enzodegli Angiuoni, EDA SPA.




Sisustustekstiilide tootja, kes on valinud eksklusiivse suuna nii kvaliteedi, tootearenduse ja disaini osas. Firmal on küll enda disainerid aga tehakse tihedat koostööd klientide disaineritega, mistõttu 60% toodangust on „Custom made”.

Müügitulu on 20M€ suuruses, kokku omatakse 450 klienti ja koguni 80% toodangust läheb ekspordiks.

Kliente leidub segmentides: 1.Mööblitootjad, 2. Hotellid, kinod ja laevad. 3. Edasimüüjad. Püsiekspositsioonid (showroom) on Pariisis ja Londonis.

Ettevõte tõstab esile disaini kvaliteeti ja tehniliselt arenenud tooted. Tootmine on tipptasemel, senine investeering 200 M€.

EDA tegutseb kui tooteinnovatsiooni äritüüpi ettevõte, kuigi investeeringud tootmisse nõuavad samuti suuri mahte ja mastaap on seetõttu väga tähtis.







Rõivatekstiili tootev ettevõtte. Suund on toota tekstiile kõrgmoevaldkonnas prêt a porter ja high fashion segmentidele. Tootmisel kasutatakse moodsamaid tehnoloogiaid, puhtaid looduslikke fiibreid, mida soovi korral saab segada näiteks metall-kiuga.

Suund on olla innovaatiline ja pakkuda kõrgeimat kvaliteeti. Paindlikkus on äärmiselt tähtis - kui disainer kusagil maailmas soovib enda kujundatud idee põhjal proovitükki, pannakse seljad kokku (koostatakse töörühm) ja valmistatakse see 24 tunni jooksul ja lähetatakse kliendile.

Kliendinimekirjas on 10000 disainerit.








Lõikeriistade tootmis- ja müügikonsortsium, kokku 300 töötajaga, koosneb ca 40 ettevõttest. Suurimad turud on Saksamaa ja Prantsusmaa, kokku eksporditakse 37 riiki, müügiulu ca 50M€.

Konsortsium toimib peamiselt kui tootjate turundusorganisatsioon. Tehakse turundust, müüki ja tootearendust. Konsortsiumile kuuluvad mitmed kaubamärgid, mille all erinevaid tootekollektsioone müüakse. Konsortsiumi eksistents baseerub faktile, et väikeettevõtja ei suuda enda jõul eksportida, ka tootearendus on liiga koormav. Motiiviks on ka see, et vertikaalne koostöö annab paremad võimalused kulude juhtimiseks, mh hankida parimate hindadega toormeid.

Ettevõtted on lepingupõhiselt seotud mitte otse müüjaga, vaid konsortsiumiga, kes on ettevõtte jaoks ainus müügikanal. Müügi pealt võtab konsortsium vahendustasu. Samas vormistatakse müügitehingud otse ostja ja tootmisettevõtte vahel. Müük jaguneb tootjate vahel vastavalt ostja tellitud toodetele. Tootjad on spetsialiseerunud ja toodavad vaid oma osa sellest kollektsioonist, mis kataloogis.

Kaubamärgi märksõnad on innovatsioon, kvaliteet ja tootearendus. Näiteks omab konsortsium kääri liigese patenti, mida liikmed enda toodetes kasutada saavad.







Kaabliredelisüsteemide arendaja ja tootja on perefirma. Firma kaasaegseks suunaks on suured kaabliredelid ja probleemi lahenduste tarnimine. Kaabliredeleid tarnitakse ka koos kaabli ja ühendustega, nii et ostja saab otse enda süsteemidesse ühendada. Pakub Ad Hoc lahendusi võimalikult kiirete tarneaegadega.

75% müügist on eksport, müügiesindajad asuvad 32 paigas üle maailma. 8,5 % käibest läheb tootearenduseks. Turg on kasvav ja konkurents pole seetõttu eriti tugev.

Eristuvad faktorid on paindlikkus ja võimalus teha kaabliredeleid nii nailonist kui terasest.

Brevetti Stendaltot saab vaadelda kui tooteinnovatsiooni tüüpi ettevõttet.









Toidupoodide ja restoranide bränd /kett kes on suunaks valinud „Slow food” põhimõtted. Tegevus tekkis ideest, et kvaliteetset toitu on raske kätte saada ja lisaks on ta ka väga kallis. Eataly teeb koostööd väiksemate toojatega, mis tagab kvaliteedi ja lühikese tarneahela, Eataly ostab otse tootjalt.

Eataly kaupluste/restoranide kontseptsiooni on ka nimetatud kui suurt innovatsiooni supermarketi segmendis. Müük ja söögikohad vaheldumisi teevad klientide viibimise Eatalys pikemaks kui traditsionaalses supermarketis, mis on tõstnud müügimahte. Kontseptsiooni kuuluvad ka koolitused toitude ja veinide teemal.

Eataly on rahvusvahelistumas, kauplusi on avatud Jaapanis ja USA’s. Unikaalne on ka asjaolu, et omaniku eelnevaks tegevuseks oli koduelektroonika müük ning otsus, et müügikontseptsiooni hea ülesehituse korral pole vahet, mida müüa.






BasicNet toodab vabaajasegmendi rõivaid kaheksa eri kaubamärgi all. Ettevõtte peakontoris (hõivatud 140 disaineriga) disaintakse tooteid, juhitakse ja hallatakse müügivõrku „licensee network” ning kontrollitakse tootjaid. BasicNet ei oma ise toomisressursse, vaid ostab toomisteenust erinevatelt ettevõtetelt.

Edasimüüjad maksavad BasicNeti’le litsentsitasu, mis on sõltuvuses müügimahust ja turundustoest, mida BasicNet osutab.

Oluline komponent nii müügi- kui tootjavõrkude juhtimisel on BasicNet’i enda poolt pidevalt edasiarendatav veebipõhine tarkvara.

BasicNet on networking tüüpi ettevõtte koos infrastruktuuri juhtimise iseloomuga. Networking ettevõtteid leidub tänapäev aina rohkem, tegutsetakse võrgustikus kus tuumtegevuseks on brändihaldus, arendus ja turundus. Sellistes ettevõtetes on tihtipeale IT-platvorm ülitähtis vahend tegevuse juhtimiseks.









Viiuli meistrite konsortsium, kus täna teevad koostööd 76 pillimeistrit, asutati aastal 1996. Et suuta müüa oma tooteid rahvusvaheliselt, asutati ühine bränd „Cremona Lituera”. Brändi ülesanne on muuhulgas tagada valmistatud pillide kvaliteeti ja sertifitseerimist, et võidelda võltsingutega. Valmistatud pillidele väljastatakse sertifikaadid, mille abil saab konsortsiumi andmebaasist igal ajal kontrollida pillide autentsust.

Konsortsium teeb turundust, käib olulistel messidel ja saab müüa ka pille. Peamiselt müüvad meistrid enda toodangut klientidele siiski otse.









Noatootjate konsortsium. Grupp tegutseb alates aastast 1960, tänaseks on liitunud 46 ettevõtjat, kes koos pakuvad väga suurt valikut
(Koos ollakse Euroopas valdkonnas suuruselt teine), kvaliteeti ja teenuseid. Toodete seas nt kööginoad, korgitserid, spordiotstarbelised noad, põllumajandustooted ning kollektsioneerimisesemed.

Kaubamärk toimib kui kvaliteedimärk, tootjad müüvad enda kaubamärgi all. Konsortsium ostab tooted tellimuste alusel tootjalt ja müüb edasi, samas võivad aga tootjad ka otse müüa. Konsortsiumi roll on peamiselt tegutseda ühe tsentraalse müügikanalina teiste kõrval. Momendil seisabki konsortsium väljakutse ees, kus väiksemad tootjad kasutavad nende tuge meeleldi kuid suuremaks kasvanud ettevõtted hakkavad eralduma ja soovivad hakata ise müüki haldama. Konsortsium peab ennast tõestama läbi uute turgude lisamise, kuhu üksikud tootjad müüa ei suuda.

Kuna konsortsium on suur kohaliku majanduselu edendaja ning talletab oskustööd, mis on piirkonnale iseloomulik läbi sajandite, saavad nad tuge ka kohalikult omavalitsuselt, eelkõige tootearenduseks.


Confartigianato
www.apamilano.it www.arigiano.it




Confartigianato on ettevõtjate ühendus (MTÜ), mis pakub liikmes-ettevõtetele vajalikke teenuseid. Muu hulgas: raamatupidamine, personaliteenused, veebikeskkond, ekspordi nõustamine, finant-seerimisetugi, tööstuspinnad, sisse-ostu teenuseid (kartellid). Üks parimaid näiteid on Confartiginato Novara poolt üksikasjalikult lahti seletatud viis, kuidas ta ostab oma liikmete nimel elektrienergiat ja seeläbi suure hulga liikmes-ettevõtete kulusid kokku hoiab. http://www.cenpi.com/

Ettevõtjad väidavad, et väikese alustava ettevõttena on teenuste saamine olnud hädavajalik. Alustajana pole ressursse, aega ega oskusi kõike ise teha. Suuremaks kasvanud ettevõtted ( kuni 500 töötaja) aga jätkavad Confartigianato teenuste kasutamist, kuna see on mugav ja majanduslikult soodsam, ilmselt saab Confarigianato kaudu teenuseid ostes kasutada mastaabi eeliseid.

Confartigianato’d on eraühingud (mõni saab ka omavalitsuselt natuke toetust), Tulu tuleb liikmete aastamaksust ja kasutatud teenuste vahendustasudest, mida maksavad Confartigianatole teenuste pakkujad (mitte ettevõtted).


Mida õppisime

Eristumine on tähtis, nišistrateegiates leidub raha
Ettevõtte tegevuse fokuseerimine
Kvaliteet, kliendikesksus ja innovaatilisus on kesksed omadused
Tootearendus lähtub klientide vajadustest, kuula klienti ja paku tema probleemile lahendust
Engineering innovation
Eestisse tuleb loomingulist mõtlemist juurde tuua ja luua
Põhitoodetele tuleb juurde pakkuda lisandväärtusi
Võrgustikud
Ettevõtjatevaheline koostöö
Konsortsiumid (müük, turundus) võimaldab väikesel ettevõtjal kulusid kokku hoida ja eksporti alustada
Ühendused (Confartigianato tüüpi) mis toetavad VKE ettevõtjaid.




No comments:

Post a Comment