Wednesday, January 18, 2012

Achoo tõstab sind esile su saavutuste ja kogemuste järgi

Neil päevil peaks uuenenud kujul avanema veebileht Achoo.it, mille ehitas samanimeline Eesti startup. Achoo on koht, kus oma saavutusi ja oskusi sõpradega jagada. See on midagi tuntud tööalase sotsiaalvõrgustiku LinkedIni sarnast, kuid märksa vähem puisem ning rohkem mängulisem.

Achoo kasvas ühe selle asutaja Andrus Purde sõnul välja Facebookis “aumärkide” andmise tööriistast Talentag, millega tulid samuti välja siinsed startupperid. Talentagiga sai igaüks tunnustada teisi näiteks virtuaalsete aumärkidega nagu “parim boss” või “parim sõber”.
Purde sõnul jõuti Talentagiga aga ühel hetkel arusaamisele, et see ei tööta eriti hästi: temast on vähe kasu ja ta ei kasva piisavalt kiiresti. Pead pandi kokku, et mõelda välja uus veebitoode – Achoo. Nüüd arendab seda osaliselt sama tiim, mis arendas Talentagi (lahkus näiteks Jüri Kaljundi).
Ehkki Achoo'd esitleti esmakordselt juba mullu septembris, on see tänaseni “kinnises beetas” ning hetkel tegeletakse toote parendamisega.

Kuid mis Achoo siis annab? Purde selgitab, et kui inimesed saavutad midagi tööalaselt, mille üle on uhked (näiteks saavad uue kliendi või lõpetavad mõne suure projekti), siis tüüpiliselt teatavad nad sellest Facebookis või Twitteris. Aga nende keskkondade kaudu ei jõua see info inimesteni, keda huvitaks teiste tööalased saavutused – Facebook on ikkagi pigem meelelahutuslik koht. Nii läheb oluline info suure müramassi keskel lihtsalt kaduma.

Seevastu Achoo's koondatakse sedalaadi professionaalsed edusammud kokku ja neist tekib kasutajale dünaamiline ja pidevalt täienev profiil (mille sissekandeid on mõistagi võimalik automaatselt ka Facebooki või Twitterisse suunata). See profiil ei too kasutajale mitte lihtsalt “au ja kuulsust”, vaid võimaldab ka palju kergemini leida uusi tööpakkumisi kui näiteks töökuulutuste portaalide kaudu.

Purde arvates võiks Achoost enim kasu lõigata vabakutselised, konsultandid ja agentuurides töötavad inimesed. Hästi töötab see keskkond nende kasuks, kes ei tegele ainult ühe projektiga.

Lisaks saavutuste esile tõstmisele, on igaühel Achoo kaudu võimalik näha ka seda, millega tema sõbrad, kolleegid, koostööpartnrid või iidolid parasjagu jooksvalt tegelevad. Mida keegi on varem teinud ning kellega koos. See on ilmselt Achoo üks põhilisi eeliseid LinkedIniga võrreldes.

Oma avaliku debüüdi tegi Achoo mullu septembris Soomes üritusel nimega Arctic15, kuid on pärast seda pigem madalat joont hoidnud. Lisaks Skype'i ja mitme startupiga seotud olnud Andrus Purdele on ettevõtte arendustiimis veel Veiko Jääger.





No comments:

Post a Comment