Wednesday, January 18, 2012

The Human Project - iPadi rakendus inimkonna päästmiseks

Eestlanna Erika Ilves ja tema sõbranna Anna Stillwelliga tekitavad furoori tulevikumõtlejate ja uuehuviliste hulgas tehnoloogiaprojektiga, mis ärgitab mõtlema, kes me inimestena oleme, kuhu läheme ning kuidas lahendame planeedi suurimad väljakutsed. Ilvese ja Stillwelli projekt The Human Project on iPadi tahvelarvuti rakendus, mis pidi esialgu turule tulema mullu detsembris, kuid nüüd on selle avapauk lükatud veebri lõppu.

The Human Projectist peaks sellest kujunema oma ninast kaugemale vaatavate ja laiemalt mõtlevate inimeste virtuaalne mõttekoda või isegi kollektiivne, värskeid ideid pritsiv aju. Ajurünnakutest peaks lõpuks sündima inimühiskonna uus alusmanifest Human Manifesto.

Ilves ja Stillwell on oma ettevõtmist tutvustades loonud sellele ootusäreva kõlapinna. Näiteks
sügisesel TEDx Dubai 2011 üritusel soovitasid nad vihjamisi naftašeikidel oma fossiilsete kütustega teenitud raha suunata maakera "kaitsekilbi” loomisesse asteroidide rünnaku eest.

Projekti ümber sotsiaalmeedias ja uudiskanalitest küll üsna palju kõlapinda, kuid selle täpne sisu jääb enne avalikustamist paljuski saladuseks. Kõikjal kirjeldavad Stillwell ja Ilves maakera ja inimaju evolutsiooni ning küsivad, kes me inimestena suures pildis kõige muu suhtes oleme, kas "kosmosetolm või universumi keskpunkt”.

Ehkki inimene on mõõtudelt pisike, võib ta oma õppimisvõimelise ajuga korda saata suuri asju, leiavad Stillwell ja Ilves. Tähed taevas ei arutle selle üle, kes nad on – inimesed küll. Järelikult peaksime naiste arvates nutikalt edasi minema inimvõimete ja füüsika piiride testimisega, et "päästa oma liik” ning "mitte lasta pettuda neil miljarditel inimestel, kes veel ootavad siia sündimist”.

The Human Project sõnastab terviklikult 16 ohtu, väljakutset või võimalust inimkonnale, üritab neile anda kaalu ning pakub aruteluks välja lahendusi. Väljakutsete hulka kuuluvad näiteks vaesus, geoloogilised katastroofid ja asteroidid.

Ilves ütleb, et enamik inimesi oma ninaotsast või pereelust kaugemale ei mõtle, mistõttu on raske ka The Human Projecti edu ennustada. "Tahame panna inimesi laiemalt mõtlema, paludes neil sisustada oma elu, ideed ja tegemised ühiskonnale oluliste asjadega, mille vilju nad ei pruugi oma elu jooksul näha,” räägib Ilves. "Et elu oleks huvitav! Et see ei oleks lihtsalt üks sähvatus sünni ja surma vahel, vaid panus inimühiskonna projekti – The Human Projecti!”

Ilvese arvates võiks aastaga rakenduse AppStore’ist alla laadida 50 000 inimest. Ta tahaks näha, et julgeid visionääre – selliseid, kes asustavad Marsi – oleks tema elu lõpus rohkem – tuhandeid!

Tallinnast pärit Ilves, kes nimetab end futuristiks ja visioonide kuraatoriks, lahkus Eestist 13 aastat tagasi. Tal on magistrikraad juuras ning ta on töötanud strateegina mitmes suurfirmas, teiste hulgas McKinsey & Co’s ja Cisco tütarfirmas. "Ma armastan Eestit ja olen uhke oma päritolu üle. Aga pere on mul nüüd inglis- ja prantsuskeelne ning armastab päikest. Seetõttu on neid raske veenda Eestisse kolima,” ütleb Ilves.




No comments:

Post a Comment