Thursday, January 6, 2011

Mobiilside kvaliteeti saab mõõta igaüks

Aegajalt kuuleme ühelt või teiselt mobiilioperaatorilt, et just temal on kõige kvaliteetsemad teenused. Keegi „sõltumatu ekspert“ on sõitnud tehnikast pungil väikebussiga mööda linnu ringi ning tuvastanud objektiivsete parameetrite alusel, et parim mobiililevi ja kindlaim mobiilne internet on just ühel konkreetsel operaatoril.


Startup nimega Linkmes, mida veab hinnatud mobiilivõrkude asjatundja Priit Roosipuu, lähenes sellistele mõõtmistele hoopis uutmoodi. Linkmes arendas välja tarkvara, millega iga nutitelefoni omanik saab mobiilse interneti kvaliteeti mõõta.

Mõõtmistulemused kantakse Google Mapsi kaardile ja mida rohkem on mõõtjaid, seda usaldusväärsem on tulemus, mis kaardilt vastu vaatab.

Roosipuu räägib, et Linkmes on välja arendanud mobiilside kvaliteedi mõõtmise teenuse, kuhu iga mobiilikasutaja saab mõõtmistega panustada ning mis on skaleeruv. Selline „sotsiaalne“ ja tehniliselt lihtsustatud lähenemine asendab kallid mõõteseadmed, mida mobiilioperaatorid võrkude püstitamisel või vigade otsimisel kasutavad. Need on kulukad, vajavad pidevat uuendust ning koguvad meeletu koguse andmeid, mida on raske analüüsida.

Klientidena näeb Roosipuu eelkõige mobiilioperaatoreid, eriti virtuaaloperaatoreid välisriikides. Esimesed lepingud loodab ta sõlmida aasta alguses Lätis ja Rootsis.
„Kui operaatorid saaksid algsed mõõtmistulemused meilt, ei peaks nad nii palju ise mõõtma ja see oleks neile suur võit!“

Küsimus on ainult selles, miks peaksid mobiilikasutajad olema huvitatud võrgu kvaliteeti mõõtma. See „präänik“ on Linkmesi äriplaanis veel küsimärgiga.

No comments:

Post a Comment