Tuesday, October 13, 2009

Euroliit jagab ettevõtetele arendustööks 2,1 miljardit krooni












Regina Herodes
EASi rahvusvaheliste koostöövõrgustike koordinaator




Euroliit annab 7. raamprogrammi kaudu väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele rohkem kui 2,1 miljardit krooni toetust teadusuuringute tellimiseks ja tootearenduseks. Järjekordne projektide esitamise tähtaeg on 3. detsembril, kuid uued toetusvoorud algavad juba järgmisel aastal.

7. raamprogramm (FP7) on Euroopa Liidu peamine teadusuuringute ja tehnoloogia arendustöö rahastamise vahend, mille eesmärk on suurendada Euroopa ettevõtete konkurentsivõimet. Aastatel 2007-2013 antakse programmi kaudu toetust ühtekokku rohkem kui 830 miljardi krooni ulatuses. Raha jagatakse 3-4 kuud vältavate projektikonkursside kaudu. Raamprogramm on struktureeritud eraldi valdkondlikeks blokkideks ja alaprogrammideks, kus toimuvad regulaarselt projektikonkursid. Esitatavaid taotlusi menetleb Euroopa Komisjon ning finantseerimist leiavad perspektiivikad ideed, mis kannavad endas nii uudsust kui ka praktilist majanduslikku potentsiaali.
Kui ettevõttel on piisavalt innovaatiline idee, millel on kõlapinda ka mujal Euroopas ning head partnerid teadusasutusest, on ka väikesel ettevõttel sõltumata tegevusalast võimalus osaleda väga suurte toetussummadega projektides.
(Kommentaar J hea info on, see et tegemise pole ainult HI-TECH teemadega, Prahas Resarch Connection konverentsil olin toas, kus esinesid edukate projekti lugudega VKE-d küll pabritööstusest, sokolaadi tootjad jne- st. võiks julgustada OSALEMA!)

3. detsembril lõppeb toetustaotluste vastuvõtmine väikestelt ja keskmise suurusega ettevõtetelt. Toetusprogrammi tingimuste kohaselt liigitub väike- ja keskmise suurusega ettevõteteks enamik Eesti firmasid, kuna töötajaid peab sel ettevõttel olema alla 250 ning aastakäive ei tohi ületada 782 miljonit krooni (50 miljonit eurot) või bilansimaht 673 miljonit krooni (43 miljonit eurot). FP7 toetusele võivad kandideerida ka suuremad ettevõtted, kuid seda teiste toetusvoorude raames.

Info, kuidas alustada võib lugeda FP7 ametlikul veebilehel Cordis:
http://cordis.europa.eu/fp7/. Kui olete VKE, kel on sellise projekti idee, mis on üleeuroopalise tähtsusega, näiteks lahendab mitmete riikide VKE-de probleeme, siis soovitame:1. Põhjalikult tutvuda viidatud veebilehtedega.2. Konsulteerida programmi kohalike kontaktisikutega, EASi innovatsioonidivisjoni rahvusvaheliste koostöövõrgustike koordinaatoritega.3. Püüda leida võimalikud parimad partnerid.4. Esitada Euroopa Komisjonile oma taotlus.
Euroopa Komisjon tagab taotluse põhjaliku hindamise 3–7 sõltumatu hindaja poolt, kelleks on vastava valdkonna eksperdid.
Praegu käimas olev konkurss on kolmas ja allkirjastatud lepinguteni on jõutud programmi esimese vooru, 2007. aasta projektidega. Edukate hulgas on ka Eesti mitme valdkonna ettevõtete, näiteks Seedri Puukool OÜ, ASi Datel, ASi Lapi MT ja Eesti Plastitööstuse Liidu projektid.


Toetatava teadus- või arendusprojekti tulemusel peavad sündima uued äripotentsiaaliga teadmised. Projektis peab osalema vähemalt kolm sõltumatut ettevõtet vähemalt kolmelt erinevalt euroliidu liikmesmaalt ning vähemalt kaks teadus- ja arendustegevusele suunatud organisatsiooni. Viimaseks ei liigitu mitte ainult ülikoolid ja uurimisasutused, vaid ka teadus- ning arendustööga tegelevad ettevõtted. Võimalikke välispartnereid saab leida veebilehe
http://www.ncp-sme.net/ kaudu.

Rahastatakse teadusuuringuid ja tehnoloogia arendust, kuid lisaks ka toodete esitlusi, näiteks prototüüpide testimist. Samuti paneb euroliit õla alla projektijuhtimisele, koolitustele ja teistele eesmärkide saavutamiseks vajalikele tegevustele, näiteks infovahetusele, konverentside korraldamisele või neil osalemisele, erialaste publikatsioonide tellimisele vms. Projekti kestvus peaks üldjuhul olema 1-2 aastat. Toetussumma projekti kohta jääb vahemikku 7,8-23,5 miljonit krooni.

Seekordne väikestele ja keskmistele ettevõtetele suunatud projektikonkurss on juba kolmas, eelmistel konkurssidel on positiivse rahastamisotsuse saanud 22 Eesti ettevõtetega seotud projekti rohkem kui 40 miljoni krooni ulatuses. Eestist esitatud taotlustest on rahastatud ligi viiendikku, selle näitajaga on Eesti euroliidu uutest liikmesriikidest esikohal.

Järgmine infopäev, kus tutvustatakse toetusvõimalusi VKE-dele toimub 17.novembril.
Infopäeva eesmärk on tutvustada väike- ja keskmise suurusega ettevõtetele (VKE) toetusvõimalusi rahvusvaheliseks teadus-ja arendustööks ning tuua näiteid vastavatest edulugudest. Infopäevad on suunatud eelkõige ettevõtjatele kuid osalema on oodatud ka ülikoolide ja teadusasutuste esindajad. Info ja registreerumine:
kerli.bender@eas.ee või telefonil 6279 350.

Faktboks
7. raamprogrammist toetusraha küsimine
Tutvuge programmis osalemise tingimustega
http://cordis.europa.eu/fp7/ ja aktiivsete toetusvoorude infoga http://cordis.europa.eu/fp7/dc/
Kontrollige, kas teie ettevõte vastab projektikonkursi tingimustele.
Leidke vajalik arv koostööpartnerid teistelt Euroopa Liidu liikmesmaadelt. Abiks on isiklikud kontaktid või veebileht
http://www.ncp-sme.net/
Tulge tasuta infopäevale 17. novembril infot leiab
www.eas.ee kodulehel
Toetustaotluse koostamiseks saate tasuta nõu programmi esindajatelt Eestis: sihtasutusest Archimedes või EASist.

No comments:

Post a Comment