Friday, April 30, 2010

TTÜ Tehnopoli linnakus avatakse Eesti esimene rakuteraapialabor

Tulevikus avab Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) Tehnopoli linnakus uksed Eesti ja ka lähipiirkonna esimene nn puhta ruumi labor, mis võimaldab toota nii tüvi- kui ka muid meditsiinis vajalikke rakke.

Reaalselt võime selle valmisolekust rääkida aasta pärast, ütles Biolaborid OÜ projekti esindaja Kaia Palm. Laborit on vaja nii ravimite kui ka kõikvõimalike rakutüüpide tootmiseks, mis on abiks inimese ravimisel ja aitavad kiiremalt taastuda.

Palmi sõnul saab laboris hakata tootma nii südamerakke, närvirakke, sidekoerakke (näiteks kortsude silendamiseks) kui ka tüvirakke, millest saab edaspidi kasvatada vajalikud rakud.

Rakuteraapiat rakendatakse väga palju ja näiteks Tartu ülikooli kliinikumis tehtav luuüditeraapia on sisuliselt samalaadne, sõnas Palm. Kuid Eestis ei ole veel sellist rakkude tootmist, kus viiakse rakud kliinikust välja, kasvatatakse puhtas ruumis suures koguses üles ja viiakse pärast kliinikusse patsiendi juurde tagasi.

Toodetavate rakkudega loodab Biolaborid OÜ minna rahvusvahelisele turule, sest ainult väikses Eestis tegutsedes ei jääks firma ellu. Tööd loodab ettevõte anda aga kohalikele teadlastele.

Eestis selliseid töötajaid, kellel oleks nn puhta ruumi load, veel pole. Sobiva kvalifikatsiooniga töötajaid on küll piisavalt, kuid nad peavad enne käima täienduskoolitustel, rääkis Palm. Plaanitud on nii, et kui labori avame, siis on kümmekond spetsialisti juba täienduskoolitusel käinud ja töövalmis.
Biolaborid OÜ sai märtsis toetuse Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt (EAS), kes annab rakuteraapia labori rajamisele kuluvast ligi kümnest miljonist kroonist 5,8 miljonit.

Autor: Dannar Leitmaa, Eesti Päevaleht, 30.04.2010
Link: http://www.epl.ee/artikkel/575893

1 comment:

  1. Tähelepanu !!!

    minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

    Attention !!!

    my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

    ReplyDelete