Monday, September 6, 2010

Balti Pildipank käivitab meditsiiniliste uuringute veebipanga

Seltskond meditsiini ja IT haridusega ettevõtjaid firmast Balti Pildipank käivitavad sügisel eelkõige välisturule orienteeritud meditsiiniliste uuringute arhiiveerimise süsteemi ehk veebipanga. Teatud niššides pakutakse sellega konkurentsi ka Eesti suurhaiglate pildipankadele, näiteks 1999.aastast tegutsevale Eesti Tervishoiu Pildipanga Sihtasutusele.


Keskkond saab olema suunatud kõikidele arstidele kõikidest valdkondadest patsiendiinfo – kõikvõimalike piltide ja uuringute arhiveerimiseks, aga eelkõige mahukate terviseuuringute hoidmiseks. Balti Pildipangas saab hoida näiteks röntgenülesvõtteid, kompuutertomograafiat, fotosid, videoid jms. Sisse logimiseks kasutavad arstid ID kaarti või MobiilID-d.

Nagu ütleb firma nimigi, on tegevus suunatud mitte kitsalt Eesti turule, vaid eelkõige veebitehnoloogiate arendamiseks Baltikumis. Tulevikus peaksid oma terviseandmeid keskkonnas nägema ka patsiendid. Samuti on patsientidel õigus saada infot, milline arst on nende andmeid vaadanud.

Üks Balti Pildipanga omanikest, hambaarst Indrek Truija ütleb, et praegu riik küll ühest küljest sätestab terviseandmete edastamise ja väljajagamise kohustuse, kuid oma infrastruktuuri peavad tervishoiuteenuse osutajad ise muretsema ja röntgenpildid ise hoiustama. Samas pole igal, eriti väiksematel, tervishoiuasutustel mõistlik oma pildipanka ehitada - turvalisuse tagamine oleks kulukas - selle teenuse saab Balti Pildipangalt sisse osta.

Üks ettevõtmise pilootprojekt on augusti lõpus sama seltskonna poolt käivitatud Sihtasutus Hambapilt ehk hambapilt.ee – spetsiaalselt hambaarstidele mõeldud pildipank. Sihtasutusena tehti see sellepärast, et taotleda EL-i fondidest toetust infrastruktuuri arendamiseks, pakkumaks hambaarstidele võimalikult soodsat hinda.

Hambaarstid töötavad reeglina väikeettevõtetes ja nende jaoks on IT-kohustused sageli suureks probleemiks. Samas on osa hambaarstidest väga huvitatud kaasaegsetest lahendustest, erinevatest mobiilsetest tehnoloogiatest, mis tööd lihtsustavad. Olemasolevaid meditsiinilisi pildipanku tahab Balti Pildipank konkurentsis edestada eelkõige hinna, aga ka parema teenusega.

No comments:

Post a Comment