Euroopa Patendiamet annab välja Euroopa patendi TÜ teadlaste poolt avastatud piimahappebakterile Lactobacillus fermentum ME-3, mis lubab bakterit kasutada toiduainetetööstuses 24 Euroopa riigis. Seni on bakterile saadud Eesti, USA ja Venemaa patent.
Tartu Ülikooli teadusprorektori Kristjan Halleri sõnul on tegemist ülikooli seni kõige laiema levikuga leiutisega ning seda valdkonnas nagu toiduainetetööstus, mis puudutab sõna otseses mõttes kõiki inimesi.
„Teaduslikus ja rakenduslikus plaanis toetub Lactobacillus fermentum ME-3 alane arendustegevus sihikindlale ja interdistsiplinaarsele tööle, kuhu on kaasatud arvukalt tippspetsialiste. Eraldi tahaks aga esile tõsta AS Tere pikaaegset ja tõhusat koostööd ülikooliga Helluse sarja tootearenduse vallas,“ ütles Haller.
TÜ Tehnoloogiainstituudi direktor Erik Puura lisas, et olulisem kui patentide arv, on oskus need teenima panna. „Kogu maailmas toob vähem kui 20 protsenti patentidest leiutajatele midagi sisse, rääkimata siis suurema tulu teenimisest kui on kulunud patendi saamisele. Tartu Ülikooli eesmärgiks pole patente hoida, vaid tihedas koosöös ettevõtetega need võimalikult kiiresti majandusellu suunata – nii võidaksid kõik osapooled ja ka Eesti majandus,“ märkis Puura.
Tartu Ülikooli teadlaste Marika Mikelsaare, Mihkel Zilmeri, Epp Songisepa, Tiiu Kullisaare ja Heidi Annuki leiutis „„Lactobacillus fermentum ME-3 kui antimikroobne ja antioksüdantne probiootikum“ on Eesti turul müügil AS Tere kaubamärgi Hellus all jogurti, kohupiimakreemi ja keefiri koostises. ME-3 sisaldavad piimatooted on müügil kõigis Balti riikides.
Bakter on huvi pakkunud nii juuretise, toiduainete kui toidulisandite tootjatele Eestis, Soomes, Taanis, Luksemburgis, Prantsusmaal, Itaalias, Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Austraalias, Uus-Meremaal, Lõuna-Koreas, Indias, Taivanis ja Hiinas.
Bakteri tüve on oma teadus- ja arendusprojektidesse kaasatud mitmetes välisriikides, näiteks Itaalias, Brasiilias, Prantsusmaal, Hispaanias, Ungaris ning Euroopa-ülestes koostööprojektides. Töö bakteriga on leiutajatele võitnud mitmeid mainekaid auhindu ning teaduspreemiaid.
Tartu Ülikooli teadusprorektori Kristjan Halleri sõnul on tegemist ülikooli seni kõige laiema levikuga leiutisega ning seda valdkonnas nagu toiduainetetööstus, mis puudutab sõna otseses mõttes kõiki inimesi.
„Teaduslikus ja rakenduslikus plaanis toetub Lactobacillus fermentum ME-3 alane arendustegevus sihikindlale ja interdistsiplinaarsele tööle, kuhu on kaasatud arvukalt tippspetsialiste. Eraldi tahaks aga esile tõsta AS Tere pikaaegset ja tõhusat koostööd ülikooliga Helluse sarja tootearenduse vallas,“ ütles Haller.
TÜ Tehnoloogiainstituudi direktor Erik Puura lisas, et olulisem kui patentide arv, on oskus need teenima panna. „Kogu maailmas toob vähem kui 20 protsenti patentidest leiutajatele midagi sisse, rääkimata siis suurema tulu teenimisest kui on kulunud patendi saamisele. Tartu Ülikooli eesmärgiks pole patente hoida, vaid tihedas koosöös ettevõtetega need võimalikult kiiresti majandusellu suunata – nii võidaksid kõik osapooled ja ka Eesti majandus,“ märkis Puura.
Tartu Ülikooli teadlaste Marika Mikelsaare, Mihkel Zilmeri, Epp Songisepa, Tiiu Kullisaare ja Heidi Annuki leiutis „„Lactobacillus fermentum ME-3 kui antimikroobne ja antioksüdantne probiootikum“ on Eesti turul müügil AS Tere kaubamärgi Hellus all jogurti, kohupiimakreemi ja keefiri koostises. ME-3 sisaldavad piimatooted on müügil kõigis Balti riikides.
Bakter on huvi pakkunud nii juuretise, toiduainete kui toidulisandite tootjatele Eestis, Soomes, Taanis, Luksemburgis, Prantsusmaal, Itaalias, Ameerika Ühendriikides, Kanadas, Austraalias, Uus-Meremaal, Lõuna-Koreas, Indias, Taivanis ja Hiinas.
Bakteri tüve on oma teadus- ja arendusprojektidesse kaasatud mitmetes välisriikides, näiteks Itaalias, Brasiilias, Prantsusmaal, Hispaanias, Ungaris ning Euroopa-ülestes koostööprojektides. Töö bakteriga on leiutajatele võitnud mitmeid mainekaid auhindu ning teaduspreemiaid.
No comments:
Post a Comment