Tuesday, June 28, 2011

2014 üldlaulupeol võime laulda juba tahvelarvutitest

Tartlasel Jan Willemsonil on suurejooneline visioon: 2014.aasta üldlaulupeol võiksid paljud lauljad noodiraamatu asemel käes hoida tahvelarvuteid.
Willemson töötas välja kontseptsiooni nutiseadmetele (esialgu Androidi vidinatele) mõeldud rakendusest, mis sai nimeks TuneSheet (varem ka Noodid.com). See võimaldaks koorilauljatel, muusikutel ja ansamblitel noote jagada ning selle kaudu saaksid autorid ka oma loomingut müüa.
Willemson käis projektiga aprillis Garage48 üritusel, ühe nädalavahetuse jooksul küll väga kaugele sellega ei jõudnud, kuid ometi märgati üritusel projekti ärilist jumekust.
Willemson, kes töötab Tartus firma Cybernetica vanemteadurina ja laulab Forseliuse Seltsi segakooris räägib, et koorilaulja elu on üks pidev paberitega sahmimine.
“Laulupeol antakse välja nootide raamatud, kuid tavaliselt kuulub koorilaulja ellu paras patakas kehva kvaliteediga kopeeritud pabereid. Kooril võib olla pidevalt soojas 50 laulu. See tähendab hunnikut noote kusagil kapis, mida keegi peab enne kontserti lappama ja laiali jagama,” räägib Willemson.
Ta lisab: “Ühe koori inimesed rääkisid mulle, et hooaja alguses tehakse nootidest hunnik koopiaid, mis on hooaja lõpus täiesti segamini ja keegi ei viitsi neid isegi lapata. Nad visatakse minema ja tehakse uued, kui vaja.”
Nii küsiski Willemson endalt ühel päeval, et kui tahvelarvutitest ja lugeritest loetakse raamatuid, ajalehti ja ajakirju, miks ei võiks seal olla ka noodid. Ja mitte lihtsalt pdf-dokumendi kujul, nagu neid müüb Amazon, vaid selliselt, et oleks võimalik intelligentselt suumida, liikuda noodis kiiresti õigele kohale, arvestada viisijupi kordusmärkidega jne.
Willemson ütleb, et tal on olemas tarkvarajupp, mis oskab seda intelligentset suumi teha ehk saab muusikast aru. Selle tegi valmis üks tema saksa tuttav.
Nüüd üritab ta leida õiged inimesed-mõttekaaslased ja kokku panna tiimi, kes projektiga jõulisemalt edasi läheksid. Samuti jõuda kaubale Laulupeo Sihtasutusega, et need laseksid tulevikus välja tahvelarvutitele mõeldud noodiraamatu.
Loo kirjutamine rahastati Euroopa Liidu Sotsiaalfondi vahenditest, mis on suunatud innovatsiooniteadlikkuse tõstmiseks.

No comments:

Post a Comment