Wednesday, January 13, 2010

Rahvusvahelised koostööprogrammid pakuvad suuri toetussummasid

Ilmar Pralla
EASi innovatsiooni divisjoni direktor

Ettevõtetel tasub silm peal hoida ka rahvusvahelistel koostööprogrammidel, kus toetussummad on tihti kordades suuremad Eesti siseriiklikest toetustest.


7. raamprogramm (FP7) on Euroopa Liidu peamine teadusuuringute ja tehnoloogia arendustöö rahastamise vahend. Raamprogramm on jagatud eraldi valdkondlikeks blokkideks ja alaprogrammideks, kus regulaarselt toimuvad 3-4 kuud vältavad projektikonkursid. Ettevõtetel on mõtet jälgida koostöö (Cooperation) bloki toetusprogramme, samuti võimekuse (Capacities) ja inimeste (People) blokki. Võimekuse blokis toetab euroliit väikeste ja keskmise suurusega ettevõtete arendustööd kuni 1,5 miljoni euroga ning väike- ja keskmiste ettevõtete ühendusi kuni 4 miljoni euroga. Koostöö blokis toetatakse kuni 12 miljoni euroga uudsete teaduslike probleemide lahendamist ning uudsete tehnoloogiate ja rakenduste loomist, kuid projekte viivad ellu suuremad konsortsiumid (4-12 liiget).

7. raamprogrammi kõrval on teine toetusvõimalus ettevõtetele EUREKA koostöövõrgustik, kus osaleb 39 riiki. EUREKA on orienteeritud turule ehk mõeldud uute toodete, teenuste ja tehnoloogiate väljatöötamiseks. Programmi raames toetatakse ettevõtjaid ja teadusasutusi, kes teevad koostööd strateegilistes valdkonnapõhistes klastrites või temaatilistes koostöövõrkudes (Umbrella), mis keskenduvad mõne tehnoloogiavaldkonna või ärisektori arendamisele. Samas on võimalik saada toetust ka iseseisvatele koostööprojektidele, kus osalised on vähemalt kahest liikmesriigist ning tulemuseks väljapaistev ja turundatav innovaatiline toode, teenus või tehnoloogia. EUREKA projektide hindamise korraldab rahvuslik rahastaja ning projekte finantseeritakse rahvuslike reeglite järgi (Eestis on rahastajaks EAS).

Kolmandaks toetusvõimaluseks on EUREKA ja Euroopa Komisjoni ühisprogramm Eurostars, mis keskendub lühemaajalistele rakenduslike probleemide lahendamisele toodete või teenuste väljatöötamiseks. Aastas on kuni 2 taotlusvooru, järgmine taotluste esitamise tähtaeg on 25. veebruaril 2010. Toetusraha saamiseks tuleb moodustada konsortsium, kus on osalejaid vähemalt kahest liikmesriigist ning konsortsiumi juhiks teaduse ja arendusega tegelev väike või keskmise suurusega ettevõte. Viimaseks on Euroopa Liidu definitsiooni kohaselt firma, mis panustab vähemalt 10% käibest teadus- ja arendustegevusse. Projektide kestvus ei tohi olla üle kolme aasta ning turule tuleb toode või teenus tuua kahe aasta jooksul pärast projekti lõppu. Toetatavatele valdkondadele piiranguid ei ole. Projektide rahastamine toimub sarnaselt EUREKA projektidega.


Koostööprogrammide võrdlus

7. raamprogramm

  • Projektidel pikaajaline visioon, peamine fookus teaduslike probleemide lahendamisel, mis aitaks pikas perspektiivis kaasa uutele rakendustele.
  • Eesmärgiks teaduslik innovatsioon - valdkondliku tehnoloogiataseme märgatav edasiviimine.
  • Projekti viib ellu laiem konsortsium: teadlased, lõppkasutajad, toote/teenuse pakkujad, kokku 4-12 partnerit.
  • Rahastab Euroopa Komisjon.


EUREKA

  • Rahvusvaheline koostöövõrgustik, milles on 39 riiki.
  • Mõeldud uute toodete, teenuste ja tehnoloogiate väljatöötamiseks.
  • Toetatakse ettevõtjaid ja teadusasutusi, kes teevad koostööd valdkonnapõhistes klastrites.
  • Toetust võib saada ka iseseisvatele projektidele. Eestis on rahastaja EAS.


Eurostars

  • Programm on mõeldud teadus- ja arendustööd viljelevatele väikestele ning keskmise suurusega ettevõtetele, projekti juhiks peab samuti olema väike või keskmine ettevõte.
  • Teadus- ja arendustöö eesmärgiks uute toodete, teenuste ja tehnoloogiate väljatöötamine.
    Lühema ajalise horisondiga, tulemus peab jõudma turule hiljemalt 2 aasta jooksul pärast projekti lõppu.
  • Projekte hindab rahvusvaheline ekspertgrupp, finantseerib aga rahvuslik rahastaja.

1 comment:

  1. Kas mõnda sellist projekti leidub mis taastaks eesti külaelu ja tooks pagendatud eestlased kodumaale?
    http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/07/kuis-taastada-eesti-kula-ehk-mida.html

    ReplyDelete