Wednesday, July 7, 2010

Andrei Korobeinik loob tõelist „rahva investeerimsifondi“

Rate.ee asutaja Andrei Korobeiniku uusim ettevõtmine kannab nime CuteFund. See on investeerimisfond, kus puudub fondihaldur ning kus otsustajateks on investorid. Seejuures loeb targa ja õnnestunud investori hääl rohkem kui rumala või algaja oma.



Korobeinik käivitas CuteFundi sel kevadel äriinkubaatoris Suurbritannias. Ta on fondi paigutanud 1,5 miljonit krooni isiklikku raha, sest avaliku fondina tegutsemiseks puudub tal luba. Raha on paigutatud USA aktsiatesse ning aktsiaportfelli eest kannab suuresti hoolt mehe enda loodud arvutiprogramm.

Samas on CuteFundiga liitunud juba ka ligi 800 huvilist ning Korobeinik on sinna kaasanud paarsada Wall Streeti analüütikut – kõik nad teevad aktsiate kohta prognoose (osta, hoia või müü) ning ehkki nad veel CuteFundi aktsiaportfelli ei mõjuta, paigutatakse nad pingeritta vastavalt sellele, kas nende otsused on olnud õiged või valed. Nii võib suvaline mees metsast võrrelda oma ettenägelikkust aktsiate liikumise suhtes kogenud ja õppinud börsianalüütikutega.

Tulevikus peaks investorite ring märgatavalt laienema ning portfelli haldamisse kaasatakse arvutiprogrammi kõrval ka investorid. Nad hääletavad, milliseid aktsiaid osta või müüa. Ning selle investori häälel saab olema tugevam kaal, kes on teinud varasemalt õigemad prognoosid.

Korobeinik ütleb, et võrreldes tavaliste investeerimisfondidega on CuteFund läbipaistvam ja paindlikum. „Tavapäraselt otsustab meie raha üle fondi nõukogu või keegi fondihaldur, üks inimene. CuteFundis teeb need otsused „rahvatarkus“. See on palju huvitavam kui lihtsalt raha kusagil pensionifondis hoida,“ räägib Korobeinik.

CuteFund on tema sõnul hea interaktiivne alternatiiv neile, kes ei viitsi või ei saa börsil aktsiatega kaubelda, samuti neile, kes pole rahul pankade või teiste varahaldusfirmade pakutuga.

Idee luua selline fond hakkas Korobeinikul idanema pärast seda, kui ta oli tutvunud ühe Stanfordi ülikoolis tehtud analüüsiga, mille kohaselt ei anna börsianalüütikute arvamused investoritele lisaväärtust. Ehk teisisõnu kui investorid jälgiks kiivalt vaid analüütikute soovitusi, oleks nende aktsiaportfelli tootlus keskmine või alla selle.

Korobeinik mõtles, et mingi väärtus peab nendel analüüsidel siiski olema, kui neid avaldatakse. Ta lõi arvutiprogrammi, mis arvamusi kõrvutab ja arvajad pingeritta paneb. Samuti lööb programm häirekella liiga järsult tõusnud aktsiate osas.

Sellest kõigest saigi CuteFundi alus. Ning kui USA aktsiaturg on viimase kahe kuuga 10 protsenti miinuses, siis Korobeiniku aktsiaportfell, mida juhib masin, vaid kahe protsendiga. Augustiks loodab Korobeinik fondi tegevusload hankida ning kuni üheksa investorit kaasata.

Loe CuteFondist Äripäevast

No comments:

Post a Comment