Wednesday, July 21, 2010

Eesti ülikiire interneti projekt saab Euroopast raha

Nüüd saame päris tööga pihta hakata, oli Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse juhataja Olav Harjo rõõmsalt üllatunud eilse otsuse üle, millega Euroopa Komisjon kiitis heaks riigiabi andmise Eesti ülikiire internetiühenduse projekti, kirjutab Katre Pilvinski Äripäeva artiklis.

Harjo tõdes eile, et Euroopa Komisjoni teade tuli ootamatult. "Meil on palju projekte juba ette valmistatud ja esimene hangegi tehtud ja nüüd saab sisuliselt kopa maasse lüüa. Esimesed kaablipaigaldused hakkavadki lähinädalatel pihta," selgitas ta.

Harjo rääkis, et Eestit katva ülikiire internetiühenduse loomise projekti hinnanguline kogumaksumus on 6 miljardit krooni. "4-5 miljardit on see raha, mida operaatorid ise investeerivad oma võrkudesse, ühendusliinidesse ja seadmetesse. 1,5 miljardit loodame saada suures osas ELi struktuurfondidest," lisas ta.

Praegu on Eesti riik Harjo sõnul eraldanud EstWini projektile ligikaudu 350 miljonit krooni struktuurfondide raha.

Euroopa Komisjoni hinnangul on kogu Eestit katva ülikiire internetiühenduse loomine toetamist väärt, sest sellist projekti pole võimalik ainult turujõudude abiga ellu viia. Lisaks saavad pärast kõik operaatorid infrastruktuuri kasutada samadel tingimustel.

"Mul on väga hea meel Eesti kiire interneti strateegia üle," ütles Euroopa Komisjoni asepresident ja konkurentsivolinik Joaquín Almunia. "Sellega aidatakse saavutada ELi digitaalse tegevuskava eesmärki tagada digitaalse ühtse turu pakutav jätkusuutlik majanduslik ja sotsiaalne kasu, kahjustamata seejuures põhjendamatult konkurentsi."

Projekt peaks tagama 98 protsendile Eesti kodudest, ettevõtetest ja asutustest kiire internetiühenduse andmeedastuskiirusega vähemalt 100 Mbit/s - seda ka piirkondades, kus erainvesteeringutega lähitulevikus niisugust katvust ei saavutataks.

2015. aastaks peab olema valmis fiiberoptiliste kaablite võrk, mis jõuab kõikide asulateni Eestis. Selle tulemusena peavad 98% majapidamistest, ettevõtetest ja asutustest olema võrgule lähemal kui 1,5 km. Eesmärgi saavutamiseks peab sihtasutus järgneva viie aasta jooksul paigaldama üle 6000 km optilisi kaableid ning looma üle 1400 võrguühenduskoha.

EstWini arendava Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse asutajad on EMT, Elion Ettevõtted, Elisa Eesti, Eltel Networks, Ericsson Eesti, Levira, Tele2 Eesti ja Televõrgu AS.

Allikas: Katre Pilvinski, Äripäev, 21.07.2010

No comments:

Post a Comment