Wednesday, July 28, 2010

Mobiilmaksete firma Fortumo laienes Lõuna-Ameerikasse

Tartu mobiilmaksete firma Fortumo sõidab kasvava turu vees ja vallutab ühe riigi teise järel. Läinud nädalal laienes Fortumo Ladina-Ameerikasse, paari kuu eest aga avas firma kontori Silicon Valleys Californias, kirjutab reporter Kristiina Kruuse Tartu Postimehes.

«Fortumo on algusest peale olnud globaalsele turule suunatud ja Ladina-Ameerika on loogiline samm arengus,» ütles Fortumo tegevjuht Martin Kop­pel. Kolme aasta eest Tartus loodud firma on praeguseks laiendanud haaret 44 riiki ning sihikul on veel terve trobikond maid.Et keerulisel Ladina-Ameerika turul mitte üleliia riskida, alustas Fortumo esialgu laienemist Mehhikost, Tšiilist, Venezuelast ja Kolumbiast, kuid edu korral ootavad silmapiiril ka Brasiilia ja Argentina.

Lihtne maksevahend
Mullu 21-miljonilise käibe ja 1,5 miljoni kroonise kasumiga Fortumo teenuseks on mobiilmakse platvorm – võimalus tasuda toote eest mobiiliga. Seda kasutavad nii eraisikud kui internetiettevõtjad, kes saavad mobiilmaksete abil oma toodete pealt teenida, olgu selleks siis mäng või mobiilihelin.

Teiste hulgas on Fortumo kliendiks Iteral Group, mille loodud mängus Maffia Paradiis saab SMSiga osta lisahüvesid. «Kiire ja lihtne maksevahend,» nentis Iteral Groupi osanik Aivo Paas, kelle sõnul eelistavad online-mängijad internetipangale mobiiliga tasumist.

IT-asjatundja ja ajakirja Di­gi peatoimetaja Henrik Roo­nemaa hinnangul on mobiilmaksed praegu ja lähitulevikus kuum teema kogu maailmas. Esiteks on arengumaades mobiilid elanikele kättesaadavamad kui arvutid ning teiseks vahetab järjest rohkem inimesi tavalise mobiiltelefoni nutitelefoni vastu, kasutades seda helistamisest enamaks.

Maailmavallutusplaanid
Tehnoloogiainvestor Allan Martinsoni sõnul on Fortumol üks edu eeldus – kasvav mitme miljardi dollariline turg – olemas, kuid kõik muu sõltub sellest, kuidas tartlased firmat juhivad. «Kui kõvasti tööd teha, võib Fortumo väärtus küündida viie aasta pärast miljonitesse, ehk isegi sadadesse miljonitesse dollaritesse,» märkis ta.

Aasta lõpuks loodab mullu kuuekordse käibekasvu teinud Fortumo tegutseda 50 riigis ning siseneda Aafrikasse ja Lähis-Idasse. Viimane laienemine – Ladina-Ameerika – on küll tähtis, kuid prioriteetne turg on Koppeli sõnul võimalusterohke USA. «Kõige eesmärk on üks – tõusta suurimate ja tuntuimate mobiilmaksefirmade hulka maailmas,» lausus ta.

Allikas: Tartu Postimees, 28.07.2010, Kristiina Kruuse

No comments:

Post a Comment