Wednesday, August 25, 2010

Allan Martinson loob uut ja paremat Facebooki

Tehnoloogiaettevõtja Allan Martinsoni ja Delfi endise bossi Andrus Raudsalu eestvõttel asutati firma Inner Circle, mis arendab uut Facebooki-laadset sotsiaalset võrgustikku. Maailmas ülipopulaarsest Facebookist saab see olema privaatsem, sodivabam ja mugavam kasutada.

Martinsoni sõnul toimub maailmas 95 protsenti suhtlusest väikestes ringides: perekond, kolleegid, sõbrad, hobigrupp, trennikaaslased jne. Facebookis, mille globaalne kasutajaskond läheneb poolele miljardile ning mida Eestis kasutab väidetavalt üle 200 000 inimese, on Martinsoni sõnul küll hulganisti funktsionaalsust, kuid see ei ole mugav lähisuhtluse jaoks.

“Kuigi Facebookis on grupid ja listid, on neid ebamugav kasutada. Kõik inimesed on sinu “sõbrad”, sõltumata sellest, kuidas nad su sõbraks said,” ütleb ta.

Inner Circle’i uues keskkonnas, mille nime veel ei avalikustata, saavad kasutajad mugavalt ühest grupist teise liikuda, eraldi igaühes neist infot vahetada, plaane teha, fotosid ja asukohti jagada jm moodsal viisil suhelda.

Projekti juht Andrus Raudsalu nimetab valmivat keskkonda “era-Facebookiks” ning ütleb, et seda saab mugavalt kasutada erinevate kanalite kaudu: üle veebi, meili ja SMSi teel.
Suurimaks konkurendiks hindabki ta praegu e-posti ja meililiste.

Uues keskkonnas saab tulevikus olema hulganisti uudseid lisavõimalusi. Näiteks kavatsetakse luua eraldi arvepidamise tööriist, mille abil saab grupp ühisteks üritusteks (näiteks piknikule sõiduks) raha kokku koguda. Erinevate kasutuskanalite poolelt mainivad Raudsalu ja Martinson ühe huvitava võimalusena tervele grupile korraga helistamist – grupil saab nimelt olla ühine telefoninumber.

Sotsiaalvõrgustike turg on konkurentsitihe ja killustunud. Ent väikestele gruppidele suunatud sotsiaalvõrgustikud on internetiäris kujunemas eraldi uueks kuumaks teemaks. Inner Circle’ga samas valdkonnas tegeleb veel kuni kümme ettevõtet, kel kõigil on omad fookused. Kuid selget turuliidrit pole veel välja kujunenud.

Raudsalu ütleb, et järgmise aasta sügiseks tahetakse Inner Circle’i teenust kasutamas näha sadu tuhandeid gruppe. Vastasel juhul satub küsimärgi alla ettevõtmise kasumlikkus.

Esmalt võetakse sihikule USA ja muu ingliskeelne maailm. Raha tahetakse teenida reklaamimüügist ja tasulistest grupipakettidest.

Augustis kaasatakse projekti kolm miljonit krooni Eesti investorite raha.

No comments:

Post a Comment