Wednesday, August 25, 2010

Euroopa Kosmoseagentuur koostöös EAS-iga kutsub Eesti ettevõtjaid projektiideede taotlusvoorule

Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) korraldab projektiideede konkursi uute satelliitide andmetel põhinevate teenuste väljatöötamiseks, kvaliteedi parendamiseks ja lõpptarbijale kättesaadavamaks muutmiseks. Konkursi lõpptähtaeg on 30. september 2010. Programmi Integrated Application Promotion (IAP) seekordne taotlusvoor on mõeldud eelkõige Ida-Euroopa ja Läänemere piirkonna riikide innovaatilistele tehnoloogiaettevõtetele ning teadusasutustele. Samuti on oodatud huvitavate ideedega kätt proovima tudengid ning teised asjast huvitatud spetsialistid ja ühingud.

Selles voorus saab esitada nägemusi uutest teenustest, mis avalikul või ärilistel eesmärkidel ühiskonnas tarvilikuks võiksid osutuda ning mis satelliitide andmetega (maa seire, geopositsioneerimine või telekommunikatsioon) seotud võiksid olla. Tegu võib olla mõne juba hästi töötava aga parendatud ja täiustatud versiooniga mõnest rakendusest, mida veel Balti regioonis kasutatud pole või täiesti uue rakenduse ideega. Väga oodatud on ka Balti merepiirkonnaga seotud projektid.

Taotluste juures hinnatakse kõige rohkem:
· idee originaalsust ja teostatavust
· seotust Balti piirkonnaga
· sihtturu suurust ja majanduslikku potentsiaali (sihtturgudeks sobivad nii era- kui avalik sektor)
· ideele järgnevate teenuste jätkusuutlikkust ja arengupotentsiaali (võimalikud edasiarendused jms)

Kuna Eesti ei ole veel ESA täisliige ja esimene PECS (the Plan for European Cooprating States) projektide ideede voor on samuti läbi, siis tuleb nimetatud initsiatiivi raames edasiste rahastamisotsuse saamiseks hakata tõenäoliselt koostööd tegema mõne olemasoleva liikmesriigi (kosmose)ettevõttega või juba mõne olemasoleva ESA partnerettevõttega. Täpsem protseduur selgub pärast saadetud projektiideede ülevaatamist ja autoritega kooskõlastamist.

Feasibility Study toetusmäär on kuni 100%, maksimaalne summa pole piiratud, kuid eeldatav mõistlik suurus võiks jääda 50 - 100 tuhande euro piiresse. Uuringu pikkus on eeldatavalt 6 - 12 kuud.Demonstration Projects toetusmäär on kuni 50%.

IAP projektiideed ESA-le saates palune koopia reale lisada ka space@eas.ee, et EAS Teie idee saatmisest teadlik oleks ning Teie seisukohti vajadusel ESA-s toetada saaks.

Lisainfo IAP programmi kohta: http://iap.esa.int/baltic/call_for_user_ideas

No comments:

Post a Comment