Monday, May 9, 2011

Streamtainment teeb telerist koduse multimeediakeskuse



Meil on nutitelefonid ja tahvelarvutid, kuhu tellime erinevaid rakendusi. Aga värske startup Streamtainment Systems arendas välja platformi multimeediateenuste tootmiseks telerisse, ilma et oleks vaja soetada hirmkallist digiboksi.

Tegu on internetitelevisiooni operaatoritele mõeldud platformiga, mis peaks aitama rikastada teleri kaudu kasutatavate teenuste (app’ide) turgu ja maastikku. Ettevõte peab läbirääkimisi kahe telekomiga, kellest üks on kinnitamata andmetel Elion.
Napilt pooleaastase Streamtainmenti eestvedajad on Skype’i taustaga Jaanus Kivistik ning telekomitaustaga Martin Ruubel.

Ruubel räägib, et maailmas on kasutusel 40 miljonit digiboksi (STB), mis ei ole võimelised „jooksutama“ teleris üldlevinud rakendusi nagu Youtube või Skype.
„Selle asemel, et „toppida“ rakendused boksidesse, või osta uus 200eurone boks, mõtlesime et rakendusi võiks jooksutada serveris ja striimida pilt boksi. Selleks ehitasimegi valmis uue efektiivse platformi,“ räägib ta.

Telekomidel nagu Elion, kes on seni oma klientidele jaganud 30-50euroseid odavaid digibokse, võimaldab platform seega pakkuda lisateenuseid ilma vajaduseta uuendada klientide riistvara.

Kui nutitelefonide teenuste vallas on mingid jõujooned juba välja kujunenud – näiteks kõvasti rokivad igasugused kiiksuga mängud – siis teleri app’ide osas veel selgeid domineerivaid suundi pole. Keegi ei oska täpselt öelda, millised teenused saavad teleris 2-3 aasta pärast populaarseks. Kas näiteks videokõned või hoopis mingid ostlemise teenused?

Ruubeli sõnul näitavad arengud TV teenuste alal (kui mõtleme kasvõi GoogleTV’le või AppleTV’le) siiski üheselt, et tegu on kasvava ja areneva turuga. „Usk, et inimesed hakkavad telerites rakendusi kasutama, on väga suur,“ ütleb Ruubel.

Streamtainmenti ärimudel on tema sõnul lihtne: koostöö telekomidega, sest viimastel on reaalne probleem: Apple ja Google tahavad telekomidest mööda minna ja nende äri kokku kuivatada.

Loo kirjutamine rahastati Euroopa Liidu Sotsiaalfondi vahenditest, mis on suunatud innovatsiooniteadlikkuse tõstmiseks.

No comments:

Post a Comment