Thursday, November 18, 2010

Ökomähe Hipsik õpetab tita potil käima

Aastaid pealinna uusi ilmakodanikke beebipakkidega varustanud OÜ Hipobaby alustas uuenduslike vettpidavate korduvmähkmete tootmist, mis peaksid edaspidi haarama olulise turuosa Pampersitelt ja Liberotelt kirjutab Ain Alvela Äripäeva tööstuse erilehes.



Kui ettevõtlusalase konsultatsiooni, väärtpaberiinvesteeringute, disaini ja firmade valdusteenusega tegelev ärimees Avo Tölpt mullu sügisel Hipobaby oma ettevõtte OÜ Enterprise Express kaudu üles ostis, moodustas firma tegevusest lõviosa Tallinna linnavalitsuse beebipakkide tellimuse täitmine. Selleks ajaks oli võidetud juba kaks beebipakkide valmistamise hankekonkurssi, tänavu seisab ees osalemine kolmandal.

Praegu teeb Hipobaby aastas 4900 vastsündinute emadele jagatavat beebikomplekti ja see moodustab ettevõtte käibest umbes 80%. Avo Tölpt aga panustab optimistlikult koos poja Eeroga välja töötatud uuenduslike, Hipsiku kaubamärgi all müüdavate tekstiilmähkmete müügiedule, mistõttu eesmärgiks on seatud keskendada firma põhitegevus just Hipsiku tootesarja valmistamisele ja saavutada selle arvelt juba üle poole kogu käibemahust. Beebipakkide tootmine on aga firmale siiski kaunikesti kasulik äri, sest alla 500 krooni suuruse omahinnaga pakk maksab jaevõrgus 975 krooni. Pealegi ei pea pakki koostades just väga agaralt moega kaasas käima, sest see sisaldab klassikalisi vastsündinule vajalikke riideesemeid, peaasi, et asjad oleksid praktilised ja nägusad. Siiski uuendati aasta eest paki sisu ning kuigi tooted jäid iseenesest endisteks, võeti kasutusele senisest kvaliteetsemad materjalid ja värskendati rõivaste värvivalikut.

Peagi saavad Hipsiku mähkmed ka patendiga kaitstud, selle protseduuri läbimiseks ja patenteerimisega kaasnevate riigilõivude maksmiseks kirjutati taotlus EASile, kust saadi 50 000 krooni suurune innovatsiooniosak, üldse läheb patendi taotlemine ja vormistamine Tölpti sõnul maksma umbes 100 000 krooni. Samas - asi on seda väärt, sest tema hinnangul otseselt sarnaste toodete näol Hipsikule maailmas konkurents vähemalt praegu veel puudub. EASilt loodab Tölpt saada ka katet umbes poolele piiritagustest turunduskuludest, sest tal on kindel plaan Hipsikud tuleval aastal kui mitte kaugemale, siis vähemalt Läti ja Leedu kaubandusvõrku saada.

"On olemas korduvmähkmete analooge - kas täielikult kummeeritud või siis üldse kaitsekihita mähkmeid, kuid esimesed ei lase õhku läbi ja teised ei pea jälle pissi kinni," selgitab Tölpt. "Meie eesmärk oli välja töötada mähe, mis hingaks hästi, oleks pehme ja mugav, peaks vedeliku kindlalt kinni ning oleks lihtsasti pestav."
Ideed aitas edasi arendada läinud aastal ühel innovatsioonimessil trehvatud imeõhukese membraankihiga kaetud riie - uuendus Itaalia tootjatelt.

Nüüd käibki Tallinnas Katusepapi tänaval asuvas väikeses õmblustöökojas tekstiilmähkmete valmistamine sedasi, et Kreenholmist ostetakse sobilik valge puuvillane riie, see saadetakse Itaaliasse, kus riie kaetakse vettpidava membraaniga ja saadetakse tagasi Hipobabyle. Seejärel lõigatakse mähkmepooled vastavalt suurusele välja, õmmeldakse kokku ja pakendatakse.

"See üliõhuke membraanikiht pole paigutatud kogu mähkme ulatuses, vaid ainult kohas, kuhu piss tavaliselt satub," räägib Tölpt. "Sedasi säilitab mähe hingavuse, sest kilepind ei puutu kokku lapse kehaga, see on justkui peidetud mähkme sisse."
Erinevalt teada-tuntud kilemähkmetest, mille sees peitub aine, mille koostist tootjad kiivalt saladuses hoiavad ja mis sinna sisse sattunud pissi geeliks muudavad, et säiliks "puhtam, kuivem ja muretum tunne", ei jäta Hipsiku mähe lapse peput kuivaks. Membraankihiga varustatud mähkme ülesanne on ühelt poolt vältida vedeliku mähkmest väljapääsemist, teisalt anda lapsele aimu, et märgade pükstega on ebamugav olla, sest pepu saab tekstiilmähkmesse pissides niiskeks.

"Loomulikult eeldab sellise mähkme kasutamine, et emal-isal on lapse jaoks rohkem aega, et titaga tegeldakse rohkem, sest korduvmähe nõuab sagedast vahetamist - ei saa nii mugav olla, et laps käib pool päeva ühe mähkmega, kogub sinna kolm-neli pissi ja siis tassib seda endal jalgevahel kaasas. Tõsi, jäädes ise samal ajal vähemalt enam-vähem kuivaks," lisab ta.

Tölpti sõnul on Hipsiku sari sajaprotsendiliselt ökotoode. Ta leiab, et väikelapse hügieeni puhul on see ainuõige - küllaltki õhukesest puuvillasest riidest valmistatud mähe laguneb loodusesse sattudes ehk maksimaalselt aastapäevad, samas kui kilemähe jääb keskkonda reostama sajanditeks.

Allikas: : Äripäev Tööstuse erileht, 17.11.2010, Ain Alvela

1 comment:

  1. Tähelepanu !!!

    minu nimi on Mavis Carlos, i esindaja Aiico kindlustus laenu laenuandja äriühing Brasiilias, anname välja laenu 2% huvitatud määra, kui olete huvitatud võtke see e-post: (maviscalos_laen_laenamine@outlook.com) nüüd oma laenu üleandmine kohe. võite meiega ühendust võtta ka selle vandeadvokaat e-post: amaah.credit.offer@gmail.com ka. meie firma on kunagi valmis üle mingi summa teile alates 5000 € kuni 100.000.000 euro mõni teie projekti oleme kunagi valmis krediidi teid periood 1 või 2 nädal tehing.

    Attention !!!

    my name is Mavis Carlos, i representative of Aiico insurance loan lending company in Brazil, we give out loan at 2% interested rate, if you are interested kindly contact this email:(maviscalos_laen_laenamine@outlook.com)now for your loan transfer immediately. you can also contact us on this barrister email:amaah.credit.offer@gmail.com also. our company are ever ready to transfer any amount to you starting from 5000 euro to 100.000.000 euro for any of your project, we are ever ready to credit you in an period of 1 or 2 week transaction.

    ReplyDelete