Tuesday, October 19, 2010

Eestlaste leiutis tuvastab USAs uimasteid

Euroopas pälvib huvi eestlaste leiutatud uimastite kiirtestiks kasutatav seade, mille abil on Ameerika Ühendriikides kolme aastaga mõistetud kohtus süüdi ligikaudu 4000 inimest loeme Postimehest.

Kõrgtehnoloogiale keskendunud NarTesti toodetud NTX2000 töötab pealtnäha lihtsalt – testitav aine pannakse väikeses anumas aparaati, kus seda valgustab ühelt poolt spetsiaalne lamp, mis ergastab aine molekulid. Teises mõõdab detektor aine normaalolekusse pöördumise tulemusel tekkiva fluoressentsi intensiivsuse erinevatel lainepikkustel.

«Iga aine reageerib ultraviolettvalgusele erinevalt ja nii määrabki seadme närvivõrkudel baseeruv tarkvara, millega konkreetsel juhul on siis tegemist,» räägib NarTesti tegevjuht Martin Ruubel.

Plussiks kiirus

Testi vastuseks kulub 5–20 minutit, samas kui näidise laborisse ekspertiisi saatmisel võib vastuse saamine võtta aega kuid.

Aparaadi kiirus on põhjus, miks NarTesti Euroopas ja USAs patenteeritud mudel äratas neli aastat tagasi Põhja-Carolina osariigi võimude huvi.«Seal oli probleem, et tänaval tabatud uimastikoguste testimise aeg venis ekspertiisilaborites kuni 18 kuu pikkuseks,» selgitab Ruubel.

See tähendas, et uimastitega tabatud inimesed lasti enne ekspertiisi valmimist tagasi tänavale, sest kohtuasja algus venis.

Kaasaskantavasse kohvrisse mahtuv NarTesti aparaat sobis sealsetele võimudele ideaalselt, sest erinevalt Eestist, kus nõutakse ekspertiisiga määratud puhta narkootilise aine osakaalu tabatud ainest, piisab USAs vaid kinnitusest, et tegemist on tõepoolest uimastiga ja mitte mõne muu pulbri või vedelikuga.

Ruubeli sõnul on nende aparaadi abil nüüdseks kohtus süüdi mõistetud ligikaudu 4000 inimest. Umbes pool miljonit krooni maksev aparaat säästab ka hulga ekspertiisilaboris testide peale kuluvat raha.

Allikas: Postimees, Risto Berendson, 19.10.2010

1 comment:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
    erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    ReplyDelete