Tuesday, October 19, 2010

Tartust rändavad fototorbikud üle maailma

Graafilise disaini ja fotograafiaga tegelnud tartlane Tõnis Liivamägi toodab ja müüb üle maailma LCD pildiotsijaid ehk peegelkaamera taga käivaid „fototorbikuid“.

LCDVF (LCD ViewFinder) nime kandev toode on vajalik selleks, et peegelkaameraga filmides pilti suurendatuklt vaadata ja mitte kätt väristada. Torbik käib kaamera taha ekraani külge, selle saab filmide panna vastu pead ja nii püsib kaamera stabiilsena. Lisaks on ekraan kaetud ja torbik varjab päikese.

Liivamägi ütleb, et LCDVFiga saab näiteks pulmadest väga efektse „liikuva” fotoseeria, mille võib kohe ­Facebooki või Youtube’i üles riputada.

Internetifoorumite kaudu ja rahvusvahelise foto- ja filmihuviliste kogukonna abil toote välja arendanud ning võrdlemisi lihtsa vaevaga komponentide tootjad ja edasimüüjad leidnud Liivamägi ütleb, et foto ja filmitehnika on maailmas kogu aeg väga kallis olnud. Viimase aja trendi kohaselt tahetakse tehnikat pigem omada kui rentida.

Näiteks suur USA konkurent, firma Zakuto müüb sarnast pildiotsijat 400 dollariga ja seda peetakse soodsaks. Tartus kokku pandud LCDVF on jaemüügis umbes poole odavam.
2009. aasta suvest on Liivamägi torbikuid müünud iga kuu 1000 -1500 tükki, peamiselt USA turule. Foto- ja filmitehnika kauplustest edasimüüjad, keda on kokku üle poolesaja, paiknevad aga üle maailma.

„Äril on jumet vaid siis, kui teed toote valmis nii odavalt kui võimalik. Seega pead mõtlema igale pisidetailile. Nii ei ole mõtet äri teha, et saad iga toote pealt 10 krooni kasumit, müüd 6000 tükki ja teenid OK raha. Kui jubina omahind on 10 krooni, siis küll, jah,“ leiab Liivamägi.

Teda on kandnud ettevõtlik meelelaad ja julgus. „Poleks mul olnud teadmisi turu kohta, soodsat optikat või Hiina partnerit, oleks kõik tegemata jäänud. Niisama ei julge keegi sellist riski võtta. Rääkisin sõpradele masstootmisest, nemad hoiatasid jutuga laojääkidest,“ ütleb Liivamägi.

Tuleval kevadel tahab ambitsioonikas ettevõtja Liivamägi USAs turule tuua juba uue toote – pisikese ekraani, mida saab kasutada mis tahes kaamera küljes digitaalse pildiotsijana.

1 comment:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
    erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    ReplyDelete